Date generale despre vitamina A:
Vitamina A este o vitamina liposolubila – solubila in grasimi; pentru a fi eficient absorbita in traiectul digestiv, necesita prezenta mineralelor si grasimilor. Poate fi stocata in corpul uman si de aceea nu se impun doze zilnice. Este disponibila in doua variante: vitamina A obisnuita, numita retinol (prezenta doar in alimentele de origine animala) si provitamina A, cunoascuta sub denumirea de caroten (se gaseste atat in produse animale cat si vegetale).
Unitatile de masura a vitaminei A sunt: UI (unitati internationale), USP (United States Pharmacpea) si, mai recent RE (Echivalenti Retinol). Doza zilnica necesara in scopuri preventive pentru adulti este de 5000 UI (1000 RE) in cazul barbatilor si 4000 UI (800 RE) in cazul femeilor. Pentru mamele care alapteaza, doza zilnica se poate mari cu 2500 UI in primele sase luni si cu 2000 UI pentru urmatoarele sase luni.
Ce poate face vitamina A pentru dvs?
Vitamina A mareste acuitatea vizuala pe timp de noapte, imbunatateste vederea si ajuta in tratamentul multor boli de vedere prin faptul ca permite formarea purpurei ochiului. Mareste rezistenta la infectiile respiratorii. Ajuta la functionarea normala a sistemului imunitar. Scurteaza durata de boala. Mentine sanatatea straturilor superficiale ale tesuturilor si organelor interne. Contribuie la inlaturarea petelor pigmentare determinate de varsta. Mentine procesul de crestere si consolidare a oaselor si starea de sanatate a pielii, parului, dintilor si gingiilor. Ajuta in tratamentul acneii, al ridurilor superficiale si in afectiuni ca impetigo, furunculoza, in arsuri si ulcere deschise – atunci cand este folosita in uz extern. Este adjuvant in tratamentul emfizemului si al hipertiroidismului.
Afectiuni datorate carentei vitaminei A
Xeroftalmie si slabirea vederii pe timp de noapte. Afectiunile pot fi cauzate de deficiente cronice de absorbtie a grasimilior si se intalnesc cel mai adesea la copii sub 5 ani, din cauza cantitatii insuficiente de vitamina A ingerata.
Surse naturale de vitamina A
Untura de peste, morcovi, legume de culoare galbena si verde-inchis, oua, lapte si produse lactate, margarina, fructe galbene.
Suplimente de vitamina A
Disponibile in doua forme – una derivata din untura de peste, iar cealalta hidrosolubila. Formula hidrosolubila poate fi acetat sau palmitat si este recomandabila pentru persoanele cu intoleranta la grasimi, in special pentru suferinzii de acnee. Doza zilnica obisnuita este de 5000-10000 UI.
Toxicitate determinata de excesul de vitamina A
Depasirea timp de luni de zile a unei doze zilnice de 50000 UI de vitamina A poate determina efecte toxice la adulti. Peste 18500 UI de vitamina A zilnic risca sa produca efecte negative la copii. Simptomele intoxicatiei cu vitamina A sunt: caderea parului, greata, varsaturi, ingrosarea pielii, tulburari de vedere, eruptii cutanate, osteoporoza, menstruatii neregulate, oboseala, dureri de cap si marirea ficatului.
Inamici ai vitaminei A
Acizii grasi polinesaturati cu caroten pot distruge vitamina A in lipsa antioxidantilor
Sfaturi legate de administrarea vitaminei A
Daca luati mai mult de 400 UI vitamina E zilnic, atunci aveti nevoie de cel putin 10.000 UI vitamina A pe zi. Daca luati anticonceptionale, nevoile de vitamina A scad. Daca alimentatia dumneavoastra zilnica include cantitati mai mari de ficat, morcov, spanac sau pepene galben, este foarte improbabil ca aveti nevoie de suplimente de vitamina A.
Vitamina A nu trebuie insotita de uleiuri minerale. Vitamina A isi exercita cel mai bine efectele in prezenta vitaminelor B complex, D, E, in prezenta calciului, fosforului si zincului. Acest din urma mineral este cel care permite extragerea vitaminei A din rezervele formate in ficat. Vitamina A impiedica oxidarea vitaminei C. Nu introduceti vitamina A in dieta cainelui sau pisicii dumneavoastra fara indicatii speciale in acest sens. Daca luati medicamente care reduc nivelul de colesterol – cholestryramine – gradul de obsorbtie a vitaminei A se diminueaza si probabil veti avea nevoie de suplimente.
Stiai că...
Sir Richard Arkwright (1732 - 1792), cunoscut ca unul dintre pionierii revolutiei industriale si devenit pe aceasta baza unul dintre cei mai bogati oameni din Marea Britanie, si-a inceput activitatea ca ucenic la un barbier / peruchier ? De numele lui Arkwright se leaga brevetarea primelor instalatii de tors automate actionate de forta apei dar si realizarea prototipului fabricilor cu un mare numar de lucratori.
Pe fiecare pagina a site-ului vei găsi o noua curiozitate incredibila. Educa-te cu Util21.ro!