Saptamana 1, 2, 3, 4 de sarcina – dezvoltarea copilului in prima luna de sarcina

Saptamanile de sarcina si lunile bebelusului in pantec

In prima luna de sarcina (saptamanile 1,2,3 si 4), de fapt ca pe toata perioada sarcinii, trebuie sa fiti foarte grijulie, deoarece copilul se afla in stadiul de dezvoltare. Trebuie sa mancati rational, sa eliminati anumite substante daunatoare din alimentatie.

sarcina_luna1La nivel fizic, singura schimbare pe care o puteti remarca in aceasta perioada, este o usoara sensibilitate la nivelul sanilor, sau usoare crampe. Ocazional unele femei, pot avea sangerari usoare, cunoscute in literatura de specialitate cu denumirea de „sangerari punctiforme”, care au loc atunci cand embrionul se implanteaza in peretele uterin.

Alimentatia in aceasta perioada trebuie sa contina multe fructe si legume, multe proteine. Consumati pui, peste, carne, fasole, soia. Ar trebui sa luati vitamina B (si anume float), care previne anumite malformatii congenitale.

In prima luna de sarcina trebuie sa evitati carnea cruda, sau care nu este bine pregatita, puiul crud, ouale crude, laptele nepasteurizat, legumele si fructele care nu au fost bine spalate, alcoolul, medicamentele, tutunul, drogurile.

Probabil doriti sa stiti cand o sa aiba loc nasterea. Calculul datei exacte cand va avea loc acest eveniment este destul de greu. Cea mai exacta metoda pentru a calcula data nasterii este sa aflati care va fi a 226 zi, dupa conceptie. Problema este ca nu stiti cu exactitate cand ovulul si spermatozoidul s-au combinat. La femeile care au menstruatia la 28 de zile, conceptia s-a produs probabil in ziua a 14-a. La femeile care au ciclul la 22-24 de zile, ovulatia se produce inainte de ziua 8 sau 9. O alta metoda de a estima data nasterii este sa incepeti cu prima zi a ultimului ciclu menstrual. Scadeti 3 luni si adaugati 7 zile.

Conceptia se produce la majoritatea femeilor, in jurul zilei a 14-a a ciclului lor menstrual, ceea ce inseamna ca embrionul pe care il purtati va avea 2 saptamani. La 14 zile dupa conceptie embrionul pe care il purtati, este o masa de celule, avand diametrul transversal aproximativ 0,2 mm, fiind mai mic decat varful unui ac. Este alcatuit din doua straturi de celule identice, care se vor inmulti in curand, se vor transforma in celulele specializate care alcatuiesc diferitele parti ale corpului

Dezvoltarea copilului in saptamanile 3 si 4 din prima luna de sarcina

  • Saptamana 3 de sarcina
    Conceptia are loc cam la 2-3 saptamani de la prima zi a ultimului ciclu. Aceasta zi este considerata prima zi de sarcina, asa ca trebuie sa-ti amintesti cand a inceput ultima menstruatie pentru a stabili data aproximativa a nasterii. Oul (zigotul) incepe imediat sa se multiplice si parcurge drumul prin trompa pana la uter.
  • Saptamana 4 de sarcina
    Oul (care acum a devenit blastocist) se implanteaza in peretele uterin, si se divide cu repeziciune, existand deja primordii pentru ochi si urechi, pentru sistemul nervos si inima, pentru cap, gat si membre. In canalul cervical se formeaza un dop de mucus care are rolul de a „sigila” colul, prevenind astfel infectiile.

Vezi cum se dezvolta copilul in restul lunilor si saptamanilor de sarcina

Stiai că...

Ideea de "televiziune" le-a venit mai intai britanicilor Ayrton si Perry ? Acestia au descoperit in 1870 rolul pe care celulele fotoelectrice (care transforma lumina in curent electric) il puteau avea in inregistrarea variatiilor de luminozitate ale unui corp.In 1884, germanul Paul Nipkow a produs o imbunatatire radicala a siastemului prin introducerea discului de scanare iar inventarea triodei -, in 1906, de catre americanul Lee Forest, a permis utilizarea acestui tub electronic pentru amplificarea semnalelor, astfel ca scotianul John LogieBaird a realizat deja primul sistem de televiziune functional.Drumul parcurs pana la sistemele de azi a inglobat insa multe alte cercetari si inventii pe parcurs.

Pe fiecare pagina a site-ului vei găsi o noua curiozitate incredibila. Educa-te cu Util21.ro!
Toate definitiile dintr-un dictionar roman pot fi gasite pe DexOnline.Net, dar si toate sinonimele si rimele din lume. Iar pentru curiozitati nelimitate si o cultura generala de invidiat, site-ul Guess.ro este alegerea potrivita.