Ce sunt vitaminele?
Cand rostesc cuvantul „vitamina”, cei mai multi dintre noi se gandesc imediat la pilule si de aici ia nastere, in mod automat, confuzia cu drogurile si medicamentele. Or, in ciuda faptului ca vitaminele pot suplini adesea atat rolul medicamentelor cat si pe cel al drogurilor, ele nu sunt nici una, nici alta. In termeni cat se poate de simpli, vitaminele sunt substante organice necesare vietii. Ele indeplinesc un rol esential in functionarea normala a organismului omenesc, si cu cateva exceptii, nu pot fi sintetizate in cadrul metabolismului intern.
Absolut necesare pentru cresterea, mentinerea vitalitatii si bunastarea generala a organismului nostru vitaminele se gasesc in cantitati foarte mici in toate alimentele de provenienta naturala. De acolo trebuie sa le obtinem noi, sau din ratiile suplimentare. Un amanunt foarte important de retinut este acela ca suplimentele la care ne referim – disponibile sub forma de tablete, capsule, picaturi, prafuri si uneori injectabile – sunt doar substante naturale extrase din plante si animale, daca nu sunt sintetice. Viata nu poate exista decat in prezenta tuturor vitaminelor esentiale. Pentru a trai trebuie sa extragem vitaminele din alimentatia naturala, sau sa completam necesarul cuvenit.
Numele vitaminelor
Datorita faptului ca atunci cand au fost decoperite nu li se cunostea compozitia chimica si deci nu li s-a putut da un nume stiintific, majoritatea vitaminelor au fost desemnate pintr-o litera a alfabetului. Astazi se cunosc urmatoarele vitamine:
- Vitamina A (retinol, caroten);
- Vitaminele din grupul B complex: B1 (thiamina); B2 (riboflavina); B3 (niacina, nicotinamida); B6 (piridoxina); B10; B11 (factori de crestere); B12 (cobalamina, cianocobalamina); B13 (acid orotic); B15 (acid pangamic); B17 (amigdalina); Bc (acid folic); Bt (camitina); Bx sau APAB ( acid para-aminobenzoic); colina; inozital;
- vitamina C (acid ascorbic);
- vitamina D (calciferol, viosterol, ergosterol);
- vitamina E (tocoferol);
- vitamina G (riboflavina);
- vitamina H (biotina);
- vitamina K (menadiona);
- vitamina L (necesara pentru lactatie);
- vitamina M (acid folic);
- vitamina P (bioflavonoide);
- vitamina PP (nicotinamida);
- vitamina P4 (troxerutina);
- vitamina T (substante stimulatoare de crestere);
- vitamina U (extrasa din sucul de varza).
Cand si cum trebuie sa luam vitaminele?
Functiile corpului omenesc sunt adaptate unui ciclu de 24 ore. Celulele noastre nu dorm odata cu noi si ele nu pot exista fara un aport continuu de oxigen si elemente nutritive. De aceea, este bine ca suplimentele pe care le luati sa fie cat mai uniform raspandite pe intreaga durata a unei zile. Daca inghititi toate suplimentele vitaminice odata, este bine sa o faceti dupa pranz, si nu dimineata dupa micul dejun.
Cel mai indicat moment pentru administrarea vitaminelor este dupa masa. Fiind substante organice, vitaminele sunt mai bine absorbite in prezenta alimentelor si mineralelor. Din cauza faptului ca vitaminele sunt solubile in apa – in special B complec si C – sunt rapid eliminate prin urina, administrarea lor dupa fiecare masa importanta a zilei (mic dejun, dejun si cina) este mai indicata. Daca nu le puteti lua dupa fiecare masa, atunci impartiti doza zilnica in doua si inghititi jumatate dupa micul dejun si jumatate dupa pranz. Daca sunteti nevoit sa luati intreaga cantitate o singura data, faceti acest lucru dupa cea mai consistenta masa a zilei.
Cu alte cuvinte, pentru a obtine cele mai bune rezultate, este indicat sa inghititi vitaminele dupa masa de pranz. Si nu uitati ca mineralele sunt indispensabile pentru o buna absorbtie a vitaminelor, deci amintiti-va sa le luati impreuna.
Stiai că...
Cea mai inalta cadere cu un lift de exterior Stuart Jones (Noua Zeelanda] a cazut 23 de etaje (70 m) cu o cabina de lift in timp ce lucra la structura acoperisului unei cabine de lift temporare la Midland Park Building, Wellington, Noua Zeelanda, in mai 1998. El a suferit rani multiple: un sold fracturat, o fractura deschisa la gamba stanga si o coasta rupta.
Pe fiecare pagina a site-ului vei găsi o noua curiozitate incredibila. Educa-te cu Util21.ro!