Vitaminele sunt esentiale pentru buna functionare a organismului. Printre acestea, vitamina B12 joaca un rol important la nivel celular. Printre altele, este responsabila de formarea globulelor rosii si de activitatea normala a sistemului nervos. O deficienta a acestei vitamine duce la diverse forme de simptome in intregul organism. Unele dintre acestea pot fi daunatoare pentru sanatate. Pentru a evita o deficienta, este important sa incluzi alimente de origine animala in dieta ta sau sa iti completezi dieta. Iata tot ce trebuie sa stii despre vitamina B12.
Ce este vitamina B12?
Vitaminele sunt substante organice esentiale pentru organism. Exista vitamine liposolubile (A, D, E, K) si vitamine hidrosolubile (vitaminele C si 8, vitaminele B). Cea care ne intereseaza astazi este vitamina B12, cunoscuta si sub numele de cobalamina. De ce este atat de importanta? Pentru ca contine un atom de cobalt caracteristic. Din acest motiv, este uneori numita „vitamina rosie”.
Diferitele vitamine B12
Termenul de vitamina B12 ascunde de fapt mai multe cobalamine cu structuri chimice diferite. Cele mai comune patru sunt hidroxocobalamina, cianocobalamina, adenosilcobalamina si metilcobalamina. Organismul le utilizeaza pe ultimele doua pentru reactii biochimice si le transforma pe celelalte pentru a le face utilizabile.
Absorbtia vitaminei B12
Inainte de a putea interactiona cu celulele organismului, vitamina B12 trebuie sa treaca printr-o cursa cu obstacole. Aceasta este absorbita prin intermediul dietei. In intestin, sucul pancreatic detaseaza vitamina de proteinele sale purtatoare. In aceasta etapa, un factor intrinsec secretat de stomac se leaga de vitamina. Acest lucru ii permite sa fie absorbita de celulele intestinului subtire. Aici, vitamina se separa de factorul intrinsec si se ataseaza la noul sau transportor: transcobalamina. Vitamina B12 este apoi eliberata in organism, unde isi poate indeplini diferitele functii.
Ce rol joaca vitamina B12 in organism?
Odata absorbita, vitamina B12 este implicata in doua reactii chimice majore. In primul rand, contribuie la sinteza metioninei din molecula de homocisteina. Metionina este un aminoacid esential care intervine in diviziunea celulara si in reinnoirea anumitor celule (metabolismul ADN-ului, al proteinelor etc.). Vitamina B12 permite, de asemenea, sinteza unei coenzime necesare pentru formarea globulelor rosii si a altor celule cu reinnoire rapida.
Datorita diverselor sale interactiuni in organism, vitamina B12 permite :
formarea celulelor sanguine, inclusiv a globulelor rosii (in stransa colaborare cu acidul folic) ;
sinteza mielinei, stratul protector al nervilor;
metabolizarea corecta a acizilor nucleici (ADN), proteinelor, hormonilor, lipidelor si glucidelor.
Beneficiile vitaminei B12 pentru sanatate
Luarea de suplimente alimentare sau consumul unei diete bogate in vitamina B12 contribuie la :
- metabolismul energetic ;
- functionarea sistemului nervos ;
- mentinerea nivelului homocisteinei in sange;
- functiile psihologice normale;
- formarea normala a globulelor rosii;
- functionarea sistemului imunitar;
- reducerea oboselii.
Cu alte cuvinte, vitamina B12 actioneaza la nivel celular si ofera beneficii intregului organism. Rolul sau in metabolismul celulelor care se reinnoiesc rapid sustine componentele sangelui, abilitatile motorii si facultatile cognitive. De asemenea, vitamina B12 promoveaza sanatatea pielii, a membranelor mucoase (inclusiv a organelor digestive), a parului si a unghiilor. Indirect, metabolismul vitaminei B12 protejeaza organismul de diverse tulburari digestive (in special hepatice si intestinale) si vasculare.
Necesarul zilnic de vitamina B12 in functie de varsta
Pentru a evita carentele, un aport regulat de vitamina B12 este esential. Necesarul zilnic de cobalamina variaza in functie de varsta si de starea fiziologica. Fie prin alimente de origine animala, fie prin suplimente, Anses (Agence nationale de sécurité sanitaire de l’alimentation, de l’environnement et du travail) recomanda un aport de :
- 0,4 micrograme inainte de 6 luni ;
- 1,5 micrograme intre 6 luni si 11 ani;
- 2,5 micrograme intre varsta de 11 si 17 ani;
- 4 micrograme dupa varsta de 18 ani;
- 4,5 micrograme pentru femeile insarcinate;
- 5 micrograme pentru femeile care alapteaza.
Pe masura ce oamenii imbatranesc, nevoia lor de vitamina B12 creste. Acest lucru se datoreaza faptului ca mucoasa intestinului sau a stomacului se descompune, facand absorbtia vitaminei mai putin eficienta. Prin urmare, aportul trebuie sa creasca pentru a limita riscul de aparitie a unei deficiente.
Cele mai bune surse alimentare de vitamina B12
Organismul este incapabil sa sintetizeze vitamina B12; o gaseste in alimente. Pentru a evita orice risc de deficienta de vitamina B12, este important sa iti monitorizezi dieta si sa consumi produse animale. Produsele animale sunt singurele surse naturale de cobalamina. Cele mai bogate produse sunt organele animale (ficat, rinichi etc.), carnea, branza, pestele, ouale de pasare, ouale de peste si toate fructele de mare.
Daca esti vegan, algele marine comestibile sunt o sursa buna de vitamina B12. Algele marine Nori, salata de mare si dulse sunt alternative bune. Acestea sunt consumate in principal uscate. Cu toate acestea, dietele vegane pot necesita suplimente de vitamina B12 la sfatul unui specialist.
Ce poate face Cobalamina – pentru dvs?
Contribuie la formarea si regenerare celulelor rosii ale sangelui, deci previne anemia. Vitamina B12 stimuleaza cresterea si mareste pofta de mancare la copii. Are proprietati energizante. Vitamine B12 mentine starea de sanatate a sistemului nervos. Vitamina B12 ajuta la utilizarea eficienta a carbohidratilor, grasimilor si proteinelor. Diminueaza iritabilitatea. Mareste puterea de concentrare, imbunatateste memoria si echilibrul psihic.
Afectiuni datorate carentei vitamina B12
Anemie pernicioasa, tulburari neurologice.
Surse naturale de vitamina B12
Ficat, carne de vita, de porc, oua, lapte,branza si rinichi.
Inamici ai Cobalaminei
Acizii si substanele alcaline, apa, lumina soarelui, alcoolul, estrogenii, somniferele, apa, alcoolul, estrogenii.
Sfaturi legate de adimistrarea vitaminei B12
Daca sunteti vegetarian si ati exclus ouale si produsele lactate din dieta dumneavoastra, atunci aveti nevoie de suplimente de vitamina B12. Daca obisnuiti sa va binedispuneti in mod regulat cu cate un pahar in plus, suplimente de vitamina B12 va sunt cu siguranta necesare. In combinatie cu acidul folic, vitamina B12 poate fi un excelent revitalizant. In mod surprinzator, chiar si marii consumatori de proteine pot avea nevoie de sporirea cantitatii de vitamina B12 care functioneaza sinergetic cu aproape toate celelalte vitamine B, cu vitamina A, vitamina E si vitamina C.
Persoanele varstnice au deseori dificultati de absorbtie a vitaminei B12, necesitand suplimente injectabile. Ca parte componenta a complexului B, vitamina B12 poate fi de folos femeilor inainte si in timpul perioadei menstruale.
Stiai că...
Wilhelm al II-lea a urcat ultimul pe tromul germaniei in anul celor trei imparati, 1881
Pe fiecare pagina a site-ului vei găsi o noua curiozitate incredibila. Educa-te cu Util21.ro!