Tipuri de cobai si generalitati despre cresterea lor

Tipuri de cobai si generalitati despre cresterea lor
Distribuie prietenilor tai!

Cobaiul este unul din cele mai intalnite animale e agrement. Cobaii sunt folositi pentru indepartarea sobolanilor, in experimente in laborator dar si la conscursuri de frumusete.

Cobaii dupa aspect sunt impartiti in trei categorii:

  • Cobaii cu parul lung;
  • Cobaii cu par neted;
  • Cobaiul abisian (cel cu vartejuri in blana)

Alimentatia unui cobai nu este foarte speciala. I se poate oferi fructe, legume, fan, ierburi, cereale etc. Hrana cobaiului ar trebui sa fie variata si sa nu fie distribuita in mese deoarece cobaiul mananca pe tot parcursul zilei. Puii de cobai dupa ce trec de varsta de 2-3 saptamani ei pot consuma aproximativ orice aliment care il consuma un cobai adult. Este un animal indicat pentru copii, deoarece responsabilitatea cresterii unui cobai de catre copii le modeleaza pozitiv caracterul.

Un cobai poate trai pana la varsta de 8-10 ani, in conditii prielnice de crestere.

Cobaii se intretin relativ usor deoarece nu este nevoie sa li se acorde un spatiu foarte pretentios, ci o cusca de plasa sau un acvariu din sticla este perfect. Este important insa spatiul de miscare al cobaiului. Daca acesta nu este scos foarte des din cusca, acvariu, este important ca locul unde este crescut sa fie destul de spatios. Pe fundul custii sau acvariului se pune un strat gros de paie sau rumegus, care este schimbat odata la 3 zile.

Cobailor ca si la restul rozatoarelor le cresc dintii pe tot parcursul vietii. In salbaticie animalul isi foloseste mai mult dintii decat in captivitate, de aceea este indicat ca in cusca cobaiului sa se puna o bucata de lemn sau o crenguta ca acesta sa o poate roade. In captivitate la cobai si la rozatoare in general, le poate creste dantura excesiv, punandu-le in pericol sanatatea acestora. Cresterea in exces a d intilor la cobai se poate datora alimentatiei scazute in fibre.

Vezi si:  Alimentatia broastelor testoase si curiozitati despre ele

Este indicat ca in alimentatia cobaiului sa nu lipseasca fanul si radacinoasele, pentru a oferi animalului concentratia necesara de fibre. Pentru situatiile cand dintii au crescut in exces trebuie ca animalul sa fie dus la un medic veterinar. Alimentele pentru cobai ce reduc riscul cresterii dintilor excesiv sunt: fanul, porumbul, semintele si radacinoasele: morcov, patrunjel si pastarnac.

Semne ce demonstreaza cresterea in exces a dintilor la cobai:

  • daca dintii sunt strambi, daca animalul apuca hrana cu nervozitate sau daca mananca cu greutate si face eforturi la inghitire.
  • daca cobaiul scade in greutate nu este neaparat sa fie bolnav ci doar ca dintii lui sa fi crescut prea mult si sa nu poate sa manance corespunzator.
  • animalul saliveaza abundent – din cauza dintilor foarte mari animalul nu mai poate inghiti saliva si de aceea ea se scurge pe buze, de multe ori producand iritatii cu urmari periculoase.
  • muscari nervoase si fara motiv – daca cobaiul roade gratiile custii sau alte lucruri in cusca este un semn ca animalului i-au crescut dintii in excess, il incomodeaza si acesta doreste cumva sa si-i toceasca. Este bine de stiut ca nu numai incisivii pot creste in exces ci si restu dintilor. De aceea este indicat ca sa se verifice toti dintii in astfel de cazuri.

In urma cresterii in exces a dintilor pot aparea complicatii grave si chiar moartea animalului. De aceea consultarea unui specialist este vitala in astfel de situatii. Cobaiul, din cauza cresterii in exces a dintilor poate face infectii si leziuni grave la nivel bucal dar si piederea in greutate si deshidratarea.

Stiai că...

Omul politic Gamal Abdel Nasser a declansat in anul 1956 criza Suezului prin nationalizarea Canalului Suez.

Pe fiecare pagina a site-ului vei găsi o noua curiozitate incredibila. Educa-te cu Util21.ro!
Toate definitiile dintr-un dictionar roman pot fi gasite pe DexOnline.Net, dar si toate sinonimele si rimele din lume. Iar pentru curiozitati nelimitate si o cultura generala de invidiat, site-ul Guess.ro este alegerea potrivita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *