Pestii si acvariile au devenit foarte populare in ultimul timp in Romania. Un acvariu public a fost infiintat in Constanta la 1 mai 1958 si este vizitat anual de peste 500.000 de vizitatori. Acvariul public din Constanta detine peste 130 de specii de pesti si are cea mai bogata colectie de sturioni din lume.
Alimentatia pestilor de acvariu:
In hranirea pestilor trebuie sa se tina cont de varsta, rasa si marimea acestora. Daca supraalimentam pestii din acvariu ei pot deveni usor adiposi, lucru care nu este indicat. Mancarea neconsumata de pesti cade pe fundul acvariului si poate altera foarte repede apa din bazin. Este bine ca ratia si cantitatea sa fie stabilita corect si la un nivel sanatos pentru locuitorii acvariului. Astfel ca pestii maturi se pot hrani de doua ori pe zi si puii de mai multe ori.
Ca hrana pentru pesti de acvariu este indicata cea artificiala, uscata din comert, ce contine un dozaj nutritional stabilit corect de specialisti in domeniu. Hrana vie nu trebuie sa lipseasca din alimentatia pestilor pentru acvariu, ea este disponibila deasemenea in comert. Un aliment foarte important pentru pesti este galbenusul de ou fiert pana la intarire apoi faramitat si uscat. Este foarte indicat pentru hranirea alevinilor dar si pentru pesti in general. Ca hrana alternativa sau ca un adaos se mai poate folosi: carnea alba (doar fiarta si tocata marunt).
Pentru o alimentatie adecvata se recomanda ca hrana pestilor sa fie cat mai variata, sa se administreze hrana de mai multe ori pe zi, dar in doze mai mici, si surplusul de alimente neconsumat sa fie indepartat cat mai repede din bazin pentru a nu polua apa.
Bolile pestilor de acvariu
Este foarte important a se pastra igiena corespunzatoare intr-un acvariu. Ustensilele nesterizlizate nu se introduc in acvariu. Se pot face sterilizari cu o solutie formata din albastru de metilen si apa. Cand un peste este nou achizitionat, nu se introduce imediat in acvariu ci se pune intr-un bazin mai mic (bazin de carantina) si se observa cateva zile apoi este introdus in acvariu. Este foarte bine sa se evite stresarea pestilor, mai ales daca acestia nu dispun de locuri special amenajate sa se ascunda. Sa se asigure o buna functionare a sistemelor de curatare si filtrare a acvariului.
Este bine sa se cunoasca bine anatomia si comportamentul raselor de pesti din bazin pentru a se determina cu usurinta daca exista ceva anormal in comportamentul si aspectul pestilor. In caz ca apar boli in randul populatiei de pesti trebuie sa se actioneze imediat cu medicamentul adecvat si pestii bolnavi sa fie separati de ceilalti intr-un acvariu de carantina sau un acvariu-spital. Daca pestii bolnavi nu sunt separati de ceilalti, administrarea medicamentelor poate afecta negativ pestii sanatosi si vegetatia din acvariu.
Stiai că...
Cel mai vechi paianjen in chihlimbar... Vechimea unui paianjen din familia Linyphiidae, prins in chihlimbar, a fost estimata la 125-135 de milioane de ani. A fost gasit in Liban si cercetat de David Penney si PaulSelden (MB), descoperirea fiind anuntata pe 26 dec. 2002.
Pe fiecare pagina a site-ului vei găsi o noua curiozitate incredibila. Educa-te cu Util21.ro!