Cainele este un animal foarte loial omului, de aceea este si numit „cel mai bun prieten al omulu”. Este ca un „leac” impotriva stresului zilnic al orasului dar si un prieten ce o sa va iubeasca neconditionat. Cainele are nevoie de foarte multa atentie. Fiind un animal inteligent ii trebuie educatie pentru a putea exista o relatie adecvata intre caine si stapan.
Ce poate fi mai linistitor decat o astfel de privire care spune mai mult decat o mie de cuvinte. Cercetari recente au aratat ca persoanele care traiesc in compania unui caine beneficiaza de o circulatie a sangelui mai bune decat ce care nu cresc caini, glicemia si colesterolul au un nivel mai bun decat al celor care nu au un prieten necuvantator. Daca aveti un caine si doriti ca acesta sa beneficieze de destula miscare, va fi foarte sanatos si pentru dumneavoastra deoarece implicit veti petrece mai mult timp in aer liber in parc sau facand minimul de exercitii fizice zilnic. Exercitiile fizice produc reducerea cortizonului, substanta in stransa legatura cu stresul. Daca aveti un caine curat si vaccinat si supravegheat nu este nici un pericol pentru sanatatea dumneavoastra si a copiilor dumneavoastra.
Daca aveti un caine va puteti imbunatati si viata sociala prin a cunoaste noi oameni cu aceleasi pasiuni si hobby-uri. Statisticele sustin ca oamenii cu inclinatii spre a adopta animale pentru companie in majoritatea cazurilor isi gasesc un partener cu aceleasi pasiuni si ca familiile care au un caine traiesc mai in liniste si armonie.
Alimentatia la caini
Meniul cainelui difera foarte mult in functie de rasa si de varsta. Pentru rasele care sunt predispusi la anumite boli este indicat ca stapanul sa mearga cu cainele la veterinar, ca acesta sa stabileasca un regim indicat.
Pentru un pachet nutritional optim in perioada de crestere a cainilor sunt indicate urmatoare elemente:
- conserve sau hrana uscata pentru pui (junior);
- supa din carne de pui si vita (atentie oasele de pui si in general cele care se sparg in aschii sunt periculoase pentru caine deoarece ele pot produce rani grave la nivelul intestinelor, raportandu-se
- cazuri chiar de perforarea stomacului);
- un galbenus de ou pe saptamana;
- biscuiti simpli;
- legume: morcov, rosii, pastarnac, ardei gras – acestea se pot oferi atat fierte cat si crude.
Alimente ce sunt interzise cainilor care sunt in perioada de crestere
- bauturile alcoolice sau acidulate;
- branza sarata sau cele fermentate;
- fasolea, mazarea, cartoful (in general legumele care contin o concentratie mare de amidon)
- dulciurile
- grasimile animale in exces si prajelile
La varsta intre 6-8 saptamani este indicat un regim format din aproximativ 8 mese pe zi. Preferabil ca aceasta sa aiba o textura mai lichida. La atingerea varstei maturitatii, cea de un an si jumatatea este indicat ca animalul sa beneficieze de 2-3 mese pe zi, dar oferindu-i un continut nutritional corespunzator.
Stiai că...
Cele mai multe cuceriri... Pe 26 mai 2003, serpasul Apa si-a incheiat cu succes cea de-a 13-a ascensiune pe Everest. Datele ascensiunilor sale sunt: 1990, 1991, 1992 (primavara si toamna), 1993, 1994, 1995, 1997, 1998, 1999, 2000, 2002 si 2003.
Pe fiecare pagina a site-ului vei găsi o noua curiozitate incredibila. Educa-te cu Util21.ro!