top servicii bancare straine online

Dintii cainelui: ce trebuie sa stii

Distribuie prietenilor tai!

Este bunastarea unui caine masurata de calitatea dintilor sai? Cel putin in parte, deoarece maxilarul cainelui joaca un rol complex in supravietuirea sa. Fiecare tip de dinte are o functie specifica, esentiala, fie pentru hranire, vanatoare, aparare sau joaca. Dintii cainilor sunt indicatori pretiosi ai sanatatii lor generale si merita toata atentia noastra. Prin perierea dintilor cainelui, alegerea hranei potrivite si ingrijirea veterinara adecvata, poti invata cum sa ai grija de dintii cainelui tau.

Tot ce trebuie sa stiti despre dintii cainelui tau

Pentru a avea grija de prietenul dvs. cu patru picioare, este util sa intelegeti cum functioneaza sistemul sau oral.

Principiile de baza ale dintilor canini

Ca si oamenii, cainii au doua generatii succesive de dinti in viata lor. In primul rand, catelul se naste cu gingii simple, fara protuberante. Dintii de lapte, denumiti dinti deciduali, apar in a treia saptamana de viata, adesea in momentul intarcarii. Dentitia adulta este stabilita inainte ca puiul sa implineasca varsta de 8 luni.

Aproape toate rasele au 42 de dinti. Jumatatea maxilarului drept si cea stanga au acelasi numar de dinti permanenti:

3 incisivi ;

un canin ;

4 premolari;

5 molari (2 superiori, 3 inferiori).

La ce sunt folositi dintii cainilor?

Evident, dintii canini prezinta un interes major in ceea ce priveste alimentatia lor. In principal carnivori, cainii isi folosesc incisivii pentru a rupe carnea de pe os. Caninii le permit sa taie carnea, iar molarii si premolarii sa o macine.

Dar, ca pradatori, cainii isi folosesc dintii si pentru a ataca sau a se apara. Caninii, in special, asigura o muscatura eficienta si profunda datorita formei lor ascutite. Ceilalti dinti ajuta la mentinerea aderentei intr-o lupta, impiedicand adversarul sau prada sa scape.

Vezi si:  Ingrijirea perusilor si curiozitati despre ei

Nu trebuie neglijat nici aspectul interactiv al gurii cu mediul inconjurator. Mestecand ceea ce il inconjoara de la o varsta frageda, catelul invata despre textura si gustul obiectelor sau creaturilor vii. Priveste-l cum se joaca: pune sistematic in gura ceea ce gaseste si testeaza cu dintii, fara sa muste neaparat.

Am putea spune ca maxilarul unui caine este ca mainile noastre. Puternica si precisa, ii ajuta sa prinda, sa taie si sa identifice tot ceea ce intalnesc.

Cum se schimba dentitia unui caine de-a lungul vietii sale?

Stiai ca poti estima varsta unui caine uitandu-va in gura sa? Inainte de 15 zile, catelul nu are dinti. Incisivii incep sa erupa la 3 saptamani, dar uneori mai tarziu pentru rasele mici.

Dintii permanenti, care apar dupa prima luna, sunt mai rotunzi si mai ingustati decat dintii de lapte.

La 12 luni, un caine tanar ar trebui sa aiba maxilarul complet echipat cu dinti permanenti de o culoare alba uniforma.

Uzura incepe sa se vada in jurul a 20 de luni: incisivii centrali capata o forma mai dreapta. Dupa varsta de 3 sau 4 ani, toti incisivii au inceput sa se erodeze. Apoi este randul caninilor sa devina patrati, in jurul varstei de 5 sau 6 ani. Tartrul incepe sa devina mai raspandit, iar smaltul capata treptat o nuanta mai galbena.

Infectia gingiilor nu este neobisnuita dupa varsta de 6 ani si poate fi identificata prin gingii foarte rosii.

Cainele isi pierde dintii permanenti? Da, acest lucru se intampla adesea cand ajung la varsta de zece ani. Incisivii cad primii, apoi caninii, 5 sau 6 ani mai tarziu. Dar orice evaluare efectuata trebuie sa ia in considerare si alti factori, cum ar fi calitatea alimentatiei cainelui si stilul sau de viata.

Vezi si:  Alimentatia broastelor testoase si curiozitati despre ele

Tartrul, inamicul numarul unu al sanatatii orale

Deschide gura cainelui tau si uita-te cu atentie la limita dintre dinti si gingii. Observi depuneri cenusii? Pare sa se formeze o pelicula albicioasa dupa mese? Intalnit mai ales pe dintii din spate, tartrul se formeaza din resturi alimentare.

 

Îngrijirea dentară a câinilor nu este doar o chestiune de estetică, ci un element esențial al sănătății și bunăstării generale a prietenului nostru patruped. Din experiența mea, am observat cum o dietă adecvată și igiena orală regulată pot preveni problemele dentare și, implicit, afecțiunile care pot deriva din acestea. Pe lângă reducerea riscului de infecții gingivale sau de pierdere prematură a dinților, menținerea sănătății orale a câinilor le poate prelungi viața activă și plină de energie. În concluzie, tratând sănătatea dentară a câinelui nostru cu seriozitate, investim de fapt în fericirea și longevitatea lui.

Stiai că...

In Republica Moldova, la circa 2 km de oraselul Criuleni,se afla o pestera cunoscuta sub denumirea "Pestera Surprizelor"? Caverna e structurata pe 3 nivele si e destul de greu accesibila.Patrunderea in adancul ei e rasplatita insa printr-o liniste cu totul nefireasca existenta in subteran.Unul dintre speologii care au explorat-o a marturisit in revista "Natura" ca "a inceput sa auda cum zvacneste pe rand fiecare camera a inimiii."

Pe fiecare pagina a site-ului vei găsi o noua curiozitate incredibila. Educa-te cu Util21.ro!
Toate definitiile dintr-un dictionar roman pot fi gasite pe DexOnline.Net, dar si toate sinonimele si rimele din lume. Iar pentru curiozitati nelimitate si o cultura generala de invidiat, site-ul Guess.ro este alegerea potrivita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *