Schimbarea orei se apropie cu pasi repezi, asa ca iata cum sa o anticipezi si sa eviti oboseala adaptandu-ti stilul de viata si profitand la maximum de lumina naturala.
An de an, acelasi scenariu. Dam ceasul inainte sau inapoi? Dezbaterea privind schimbarea orei reapare, divizand conversatiile si perturband ritmurile de viata. In noaptea de sambata 26 spre duminica 27 octombrie, la ora 3 a.m., ceasul se va da inapoi cu o ora. O ora in plus de somn, desigur, dar si inceputul unei lungi perioade in care lumina este rara si moralul este adesea scazut. Ar trebui sa continuam sa suportam aceasta schimbare sau putem, in sfarsit, sa ne pregatim pentru a profita la maximum de aceasta tranzitie? Iata cateva sfaturi de la profesionisti despre cum sa transformam aceasta tranzitie inevitabila intr-un ritual placut.
Un joc cu lumina si ritmurile biologice
Schimbarea orei este mult mai mult decat o simpla chestiune de cadran de ceas. In spatele acestei mici ore se ascunde o adevarata bulversare a ceasului nostru intern, acest organism meticulos care ne regleaza somnul, apetitul si chiar dispozitia. Corpul nostru este programat sa urmeze un ciclu natural de 24 de ore, influentat de lumina zilei. Atunci cand noaptea vine mai repede, intreaga noastra sincronizare se intrerupe si exista consecinte. Dificultati de somn, oboseala persistenta, un apetit perturbat… chiar depresie sezoniera. Pentru a evita acest haos interior, exista un singur cuvant de ordine: anticiparea.
Sa te pregatesti pentru schimbare inseamna sa o iei mai usor
Profesionistii din domeniul somnului sunt de acord cu o idee simpla: trebuie sa iti pregatesti corpul pentru schimbare, mai degraba decat sa fii supusi in mod nepoliticos la ea. Dr. Beth Malow, director pentru tulburari de somn la Centrul Vanderbilt Kennedy, recomanda recalibrarea ceasului intern treptat, in doze mici. Gandeste-te la ideea unui jet lag timpuriu: in fiecare seara, culca-te cu 10-15 minute mai tarziu si amana trezirea pentru aceeasi perioada de timp, cu trei-patru zile inainte de trecerea la ora de iarna. Aceasta schimbare treptata este cheia unei tranzitii usoare, un pic ca reglarea mecanica a unui ceas elvetian.
Expunerea la lumina naturala este, de asemenea, esentiala pentru stimularea serotoninei, hormonul fericirii care ne controleaza starea de spirit. Profita de lumina diminetii, iesi la o plimbare, chiar si scurta, sau serveste-ti cafeaua pe balcon. Cu cat absorbi mai multa lumina, cu atat organismul tau se va regla mai bine. Iar la sfarsitul zilei, indeparteaza-te de ecranele care iti deranjeaza creierul – opteaza pentru o carte buna sau o sesiune de meditatie. Respira, relaxeaza-te si incetineste.
Somnul si mesele: ajusteaza ritmul
Greseala clasica? Sa te arunci in pat cu un film si un pahar de vin in noaptea de sambata spre dinaintea schimbarii orei. Du-te la culcare cu o ora mai tarziu decat de obicei si seteaza-ti alarma la ora obisnuita de duminica dimineata. In acest fel, cu greu vei observa diferenta. In saptamana urmatoare, continua sa respecti un program regulat: consecventa este cel mai bun aliat pentru un somn odihnitor.
Mesele, de asemenea, merita sa fie ajustate. Adapteaza-ti orele de pranz la noul tau ritm si opteaza pentru alimente mai usoare. Da, exista sanse mari sa fiti tentat de un platou cu branza la 18.30, dar este pentru o cauza buna. In plus, o dieta bogata in magneziu (migdale, ciocolata neagra, legume verzi) poate ajuta la compensarea oboselii si a schimbarilor de dispozitie asociate cu schimbarea de ritm.
Efectele psihologice ale schimbarii orei
Trecerea la ora de iarna marcheaza, de asemenea, inceputul unei perioade in care zilele se scurteaza si lipsa luminii este resimtita acut. Un studiu realizat de Universitatea Aarhus din Danemarca a evidentiat o crestere semnificativa a diagnosticelor de depresie dupa trecerea la ora de iarna, subliniind faptul ca nu doar zilele mai scurte, ci si schimbarea specifica a orei exacerbeaza problemele. Scaderea nivelului de lumina seara ne perturba ritmul circadian, lasandu-ne corpul nesincronizat, obosit si chiar trist.
Solutia? Foloseste terapia cu lumina si obiceiurile pozitive pentru a-ti reincarca bateriile. Reinventeaza-ti ritualurile de sfarsit de zi: o baie fierbinte, cateva minute de yoga sau chiar o plimbare nocturna pentru a admira primele stele ale iernii. Aceste mici gesturi fata de propria persoana vor face minuni.
O schimbare condamnata sa dispara? Sau nu inca…
In ciuda criticilor si a voturilor europene pentru a-i pune capat, schimbarea orei va continua. In 2019, Comisia Europeana anuntase ca va fi abolita, dar capriciile politicii si ale sanatatii au amanat decizia. Atat timp cat nu au fost luate masuri concrete, vom continua sa ne reglam ceasurile de doua ori pe an, cu sau fara entuziasm.
Adevarata lectie? Este mai bine sa accepti aceste schimbari decat sa le suferi. Ajusteaza-ti ritmul, ai grija de somnul tau si acorda-ti acele pauze bine meritate. Vei vedea ca acea ora castigata sau pierduta nu va fi decat o simpla bataie in cursa timpului.
Stiai că...
Diamantul se formeaza cand carbonul este supus unei presiuni si temperaturi deosebit de mari.
Pe fiecare pagina a site-ului vei găsi o noua curiozitate incredibila. Educa-te cu Util21.ro!