Electricitatea a devenit indispensabilă în viaţa modernă. Mai ales în zonele în care nu se poate accesa reţeaua de energie sau apar frecvent întreruperi de curent, necesitatea de a avea în permanenţă o sursă sigură de curent a îndemnat nenumăraţi oameni să caute soluţii performante, una dintre cele mai bune fiind alegerea unui generator.
Gama de generatoare de curent monofazice este foarte mare, existând modele cu diferite trepte de putere şi mărime, ce pot fi adaptate la diverse nevoi, de la cele casnice, până la mici afaceri. Cu toate acestea, mulţi nu ştiu cum funcţionează aceste generatoare de curent şi care sunt cele mai importante criterii pentru a alege modelul potrivit. Fie că sunt în căutarea unor generatoare trifazice sau a unuia mono, înţelegerea specificaţiilor tehnice şi a principiilor de funcţionare vor duce la o utilizare de lungă durată, dar mai ales eficientă.
Cum funcţionează un generator de curent?
Generatoarele de curent utilizează principiul inducţiei electromagnetice pentru a produce energie. În interiorul aparatului există un rotor care se roteşte într-un câmp magnetic, acesta fiind creat de magneţi permanenţi sau de electromagneţi. Atunci când conductorii de cupru din rotor se mişcă prin câmpul magnetic, curentul electric este creat.
Rotorul este acţionat de un motor puternic ce funcţionează în general pe benzină, motorină sau chiar gaz. Un exemplu uşor de imaginat ar fi farul ataşat la o bicicletă: În timp ce roţile sunt în mişcare, lumina se aprinde.
Câte tipuri de generatoare există?
Pe piaţa există două tipuri principale de generatoare: trifazice şi cele monofazice, fiecare având aplicaţiile şi avantajele sale specifice.
1. Generatoare de curent monofazice – acest timp de generator a fost proiectat pentru a utiliza curentul alternativ (AC), ce alternează într-o singură undă sinusoidală. Având în vedere că ele sunt mai compacte, dar mai ales, mai uşor de utilizat decât cele trifazice, specialistii consideră că acest tip de generator este perfect pentru utilizarea acasă sau pentru afacerile mici. La sarcini mari ele pot avea fluctuaţii de curent semnificative ce pot afecta performanţa anumitor dispozitive electrice mai complexe. În astfel de situaţii este recomandat să se apeleze la generatoare de curent trifazice.
2. Generatoare trifazice – Acestea sunt alegerea ideală în cazul aplicaţiilor industriale. Generatoarele de acest fel crează trei curenţi alernativi, defazaţi unul de celălalt la 120 de grade. Configuraţiile de acest fel asigură un flux mai constant şi eficient de energie, fiind esenţială mai ales în cazul echipamentelor şi maşinilor mari. Generatoarele de acest tip sunt utilizate cu precădere în spitale, spaţiile comerciale, fabrici şi aşa mai departe.
Generatoarele de curent au fost şi încă sunt echipamente foarte valoroase atât pentru aplicaţii rezidenţiale, cât şi pentru numeroase business-uri de diverse mărimi. Alegerea unui generator pe măsură va asigura un flux constant şi sigur de energie, fiind un element esenţial pentru a menţine neîntrerupte activităţile zilnice.
Indiferent că este ales un model monofazat sau trifazat, va fi important să se ţină cont de cerinţele specifice pentru a asigura o funcţionare cât mai bună. Investiţia într-un generator adecvat va creşte fără îndoială confortul, singuranta şi productivitatea, oriunde şi în orice moment al zilei.
Stiai că...
Cercetatorul american Paul Kennedy considera ca pentru intervalul 1990 - 2025 in jur de 95 la suta din sporul de populatie se va produce in tarile in curs de dezvoltare ? In 2025 populatia Africii va fi de doua ori mai mare decat a Europei iar pastrand acelasi ritm de crestere in 2050 chiar de trei ori.Si in Asia vor avea loc cresteri ale populatiei semnificative.
Pe fiecare pagina a site-ului vei găsi o noua curiozitate incredibila. Educa-te cu Util21.ro!