Metoda Montessori nu se limiteaza la metodele de predare utilizate in scolile publice. Este o filosofie a educatiei care poate fi aplicata acasa, din momentul in care copilul tau se naste, pentru a-l ajuta sa se dezvolte in fiinte autonome si responsabile. Aflati cum puteti aplica metoda Montessori propriilor dumneavoastra copii.
Maria Montessori, una dintre primele femei medic din Italia, a dezvoltat o metoda educationala centrata pe copil, pe „mintea sa absorbanta”, pe dorinta sa de a invata si pe capacitatile sale psihomotoriiCare este principiul din spatele metodei Montessori?
Pentru a dezvolta increderea in sine, principiul este de a face copiii cat mai independenti posibil, de la o varsta frageda, prin adaptarea mediului si a materialelor la abilitatile lor. Acest „mediu pregatit” evolueaza in timp. Presupune prezenta unui adult care serveste drept model si, mai ales, care observa copilul pentru a-si adapta in permanenta sugestiile la progresele si nevoile acestuia…
Igiena personala, versiune Montessori
O treapta in fata chiuvetei nu este suficienta pentru ca un copil mic sa ajunga la robinete si sa se vada in oglinda. Ori de cate ori este posibil, instaleaza o piesa de mobilier la inaltimea lui sau a ei. Exista, de asemenea, chiuvete din plastic care pot fi agatate peste marginea cazii. De asemenea, poti face un mic dulap din lemn cu o oglinda deasupra, pe care sa asezi un lighean mic si un ulcior.
Pune pe el tot ce ai nevoie: o laveta, un prosop, pasta de dinti, periuta etc. De la varsta de 2 ani, copiii se pot descurca singuri, cu conditia sa li se fi aratat cum. Dupa ce au terminat de spalat, tot ce trebuie sa faca este sa goleasca vasul in cada sau la dus si sa stearga mobila.
Metoda Montessori: imbracamintea
Regula este „nu mai mult de o dificultate in acelasi timp”. Pentru a facilita invatarea, alegeti talia elastica in locul blugilor cu nasturi, bluzele deschise in fata in locul celor trase pe cap si pantofii cu inchizatoare Velcro in locul sireturilor. Aranjeaza hainele in ordinea in care copilul va trebui sa le imbrace: tot ce trebuie sa il preocupe este sa le imbrace corect.
Pana la varsta de 2-3 ani, micutul tau va fi capabil sa se pregateasca singur. Pe masura ce dezvoltarea sa psihomotorie progreseaza, el va invata treptat tehnici mai complicate.
Mesele, conform metodei Montessori
Dupa ce s-au antrenat in utilizarea acestor celebre tavi, ucenicii participa la pregatirea mesei. In functie de varsta si de nivelul lor de dezvoltare, ei pot spala legumele, apoi le curata de coaja si le taie, le toarna in cratita sau in salatiera si le condimenteaza. Acest lucru se face in jurul varstei de 24 de luni. Cu Montessori, accentul se pune pe experientele senzoriale la fel de mult ca pe dezvoltarea independentei. Atingerea si mirosirea alimentelor inainte ca acestea sa fie gatite ii vor stimula simturile si curiozitatea si il vor ajuta sa aprecieze o varietate de mancaruri.
Odata ajunsi la masa, se servesc singuri. Pe masura ce invata sa masoare portia pe care o pun in farfurie, ei sunt responsabili pentru ceea ce mananca in functie de apetitul lor.
Siesta, tendinta Montessori
„Metoda Montessori ofera copiilor o anumita libertate, dar intr-un anumit cadru”, subliniaza specialistii. Adultul este cel care da semnalul pentru siesta, sau „timpul de liniste”. Copilul nu este obligat sa doarma (cine ar putea?), ci sa se aseze pe saltea pentru o vreme.
Daca au o tetina, depinde de ei (si nu de dentist) sa decida cand sunt pregatiti sa renunte la ea. Si depinde de noi sa avem incredere in el.
Stiai că...
In timpul lui Iisus casa unui mort era considerata impura timp de sapte zile ? Nu se putea face mancare sub acoperisul unde se afla cel mort, aceasta fiind oferita familiei indoliate de catre vecini.
Pe fiecare pagina a site-ului vei găsi o noua curiozitate incredibila. Educa-te cu Util21.ro!