Nu este nici o definitie a pokerului care ar putea satisface in unanimitate in ciuda faptului ca majoritatea jocurilor au aceleasi trasaturi. Pokerul este jucat in camere de joc (in general in incinta cazinourilor) in toata lumea, jocuri la domociliu (ilegale in unele zone) si mai recent pe internet. Camerele de joc si pokerul pe Internet este compus in mare parte din jocuri de stad, draw si flop.
Cele mai renumite sunt Texas Hold’Em, Seven & Five Card Stud, Omaha High/Low si Razz. In schimb jocurile la domiciliu, au sute de varietati pe care vazandu-le ar fi greu sa le numiti poker. De curand Texas Hold’em a devenit cel mai popular joc de poker indiferent de locatia de joc. Difuzarea lui pe TV a subliniat frumoasa simplicitate a acestui joc care iti ia un minut sa-l inveti dar iti trebuie o viata sa devii expert (am citat un renumit comentator de poker).
Maini de poker:
Aproape toate jocurile de poker se joaca cu un pachet de 52 de carti. Pentru cel mai popular joc de Texas Hold’em, iata clasamentul mainilor de la cea mai buna la cea mai proasta.
Chinta Regala – As, Rege, Dama, Valet si 10 – de aceeasi culoare
Chinta de Culoare – Noua, Zece, Valet, Dama, Rege(cea mai buna chinta de culoare)iar As, Doi, Trei, Patru, Cinci(cea mai proasta chinta de culoare) – de aceeasi culoare.
Careu – oricare patru carti de acelasi fel.
Full – doua la fel impreuna cu trei la fel in aceeasi mana, de exemplu Dama, Dama, As, As, As. Culoare Oricare cinci carti de aceeasi culoare.
Chinta – oricare cinci carti consecutive, de exemplu – Patru, Cinci, Sase, Sapte, Opt
3 de acelasi fel – trei carti de acelasi fel. Doua perechi De exemplu As, As, Rege, Rege.
O pereche – doua carti de acelasi fel.
Cartea cea mai mare – cea mai mare carte
Reguli generale – Texas Holdem se joaca la o masa cu cel putin 2 jucatori si maxim 10, cu toate cele 52 de carti (in afara de jockeri). Dealerul este persoana care amesteca si distribuie cartile jucatorilor. O mana in texas holdem poker este cea mai buna combinatie de 5 carti pe care o poate realiza un jucator din cele 7 carti disponibile (5 la masa si 2 in mana).
Preflopul – la inceputul fiecarui joc nou, primii doi jucatori din stanga butonului de dealer trebuie sa puna la masa o suma de bani: primul jucator de dupa dealer pune small blind-ul, iar celalalt big blind-ul – o suma de bani de obicei de doua ori mai mare decat small blind. Butonul de dealer va inainta in sens orar la inceputul fiecarei maini astfel incat acesta va trece pe la toti jucatorii. Urmeaza apoi distribuirea cartilor – cate doua cu fata in jos pentru fiecare jucator – incepand cu jucatorul care a dat small blind. Dupa impartirea cartilor, incepand cu jucatorul de dupa big blind (al treilea de dupa dealer) fiecare are de ales intre a juca mana respectiva sau nu. Oricare dintre jucatori poate mari miza prin actiunea de raise sau sa plateasca cu „sec” suma maxima pariata pana in acel moment.
Flopul – dupa ce prima runda de pariere s-a incheiat prin platirea de catre toti jucatorii ramasi in mana a sumei maxime pariate, dealerul arata flopul urmand o noua runda de pariere, jucatorul care a dat small blind fiind primul care actioneaza. Orice jucator poate „pasa jocul” mai departe atunci cand nu se face nici un pariu anterior. In cazul in care un jucator pariaza, toti ceilalti fiind nevoiti sa plateasca minim suma pariata pana in acel moment sau sa se retraga.
Turnul– urmeaza apoi a treia runda de pariere dupa ce se mai arata o carte (a patra de la masa), respectandu-se aceleasi reguli ca la flop.
Riverul – a cincia si ultima carte pe care dealerul o aseaza pe masa, urmata de inca o runda de pariere, la finalul careia cel ce detine cea mai buna mana (cea mai buna combinate de 5 carti) castiga potul. In cazul in care doi sau mai multi jucatori detin aceeasi mana castigatoare potul se va imparti intre acestia. Daca dupa ultima runda de pariere mai raman cel putin 2 jucatori, li se arata cartile, cea mai buna mana castigand potul. In cazul in care, fie in preflop, flop,turn sau pe river, mai ramane un singur jucator, acesta are posibilitatea de a-si arata sau nu cartile.
Stiai că...
Terapia cu diamante este o forma de medicina alternativa care utilizeaza puterea pietrei pretioase pentru a vindeca rani si diverse boli ? Una din metodele de curatire energetica prealabila, aplicabila pentru diamant, este cufundarea intr-un pahar cu votca.
Pe fiecare pagina a site-ului vei găsi o noua curiozitate incredibila. Educa-te cu Util21.ro!