Motivatia: cheia autonomiei unui copil

Distribuie prietenilor tai!

Independenta copilului nostru este un subiect care poate deveni stresant pentru unii parinti. Adesea vedem independenta copilului nostru ca pe un obiectiv care trebuie atins, dar nu exista prea mult stres: el va fi independent la momentul potrivit!

Cu toate acestea, sa recunoastem, tuturor ne-ar placea ca al nostru copil sa se descurce singur si sa fie mai putin dependent de noi; de exemplu, sa se spele pe dinti fara ajutorul nostru pentru a ne acorda mai mult timp dimineata, sau sa iasa de la dus si sa intre in pijama fara ca noi sa stam in spatele lui. Asadar, ce putem face pentru a-l face mai independent?

O varsta pentru fiecare etapa…

Este important sa ne amintim ca exista o varsta pentru fiecare, cu momente de progres si esecuri. Fiecare copil creste in ritmul sau, asa ca nu trebuie sa iti faci griji daca colegul sau de clasa stie cum sa se incalte, in timp ce al tau inca are nevoie de ajutor!

Este foarte posibil ca, intr-o dimineata, copilul sa coboare scarile complet imbracat, mandru de el, in timp ce a doua zi nu va fi in stare sa isi puna singur pantalonii pe el. In realitate, exista o diferenta intre „a sti cum sa o faci” si „a vrea sa o faci”. Si de foarte multe ori „dorinta de a face” este problema, mai degraba decat „a sti cum sa faci”…

In acest moment, cel mai mic dintre noi face un pas inapoi. Ii este imposibil sa se incalte singur dimineata sau sa isi puna tricoul… Incearca sa ne transmita un mesaj? Nu are chef sa mearga la scoala? Nu iti fa griji! Un pic de ajutor din cand in cand nu-l va transforma intr-un asistent pentru tot restul vietii sale! Noi stim ca poate sa o faca si el stie asta, iar acesta este poate cel mai important lucru.

Vezi si:  Dezvoltarea copiilor intre 3 si 4 ani

Sa facem cateva schimbari in viata de zi cu zi

Sa recunoastem, un copil de 3 ani nu poate inca sa isi lege singur sireturile, dar este perfect capabil sa poarte pantofi cu inchizatoare velcro. Asadar, sa optam pentru simplitate si practicabilitate. Spune adio pantalonilor frumosi si buna ziua pantalonilor de jogging!

Sa nu ezitam sa ne observam copiii pentru a vedea de ce nu sunt independenti in anumite sarcini zilnice. Exista sanse mari ca, adaptandu-le putin rutina zilnica sau mediul, sa devina mai independenti si, la randul lor, sa le creasca increderea in sine. Daca pot face lucruri pe cont propriu, micile lor succese vor deveni mai regulate si este intotdeauna imbucurator sa vezi ca poti face acest lucru.

Motivatia: motorul din spatele autonomiei

In cele din urma, motivatia ramane cea mai importanta parghie pentru ca un copil sa devina autonom. Daca un copil nu vede rostul de a face ceva, sunt sanse mari sa nu o faca. In mod similar, daca nu se bucura ulterior de consecintele actiunii lor, de ce sa se grabeasca?

Faptul ca nu este autonom nu inseamna ca copilul nostru nu stie cum sa faca ceva, ci mai degraba ca nu vede rostul (sau nu vede inca rostul). Sa vedem cat de repede se incalta si imbraca hainele pentru a merge la ziua de nastere a unui prieten sau cat de eficient pregateste geanta de piscina pentru iesirea noastra in familie. Pe de alta parte, aceleasi lucruri pot deveni dificile sau chiar imposibile pentru ei in timpul saptamanii, cand plecam la scoala. De altfel, cam la fel este si pentru noi, adultii! Atat pentru adulti, cat si pentru copii, a face ceva depinde adesea de cat de motivat esti.

Stiai că...

Varza murata contine de doua ori mai multe vitamine B1, B2, B12 decat varza proaspata?

Pe fiecare pagina a site-ului vei găsi o noua curiozitate incredibila. Educa-te cu Util21.ro!
Toate definitiile dintr-un dictionar roman pot fi gasite pe DexOnline.Net, dar si toate sinonimele si rimele din lume. Iar pentru curiozitati nelimitate si o cultura generala de invidiat, site-ul Guess.ro este alegerea potrivita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *