www.util21.ro - Toate informatiile utile de care ai nevoie!

 Home         Oferim publicitate         Firme pe internet         Anunturi pe internet         Login

RECOMANDAM


PUBLICITATE



MENIU RAPID


Conducerea statului


TOP PORTAL


TOP MOTOR CAUTARE


SANATATE SFATURI


RECOMANDAM


Erbasol Italia Cosmetice naturale 100%
Ce este aparatul digestiv? Componentele tubului digestiv, digestia
Sistemul digestiv: gura, esofag, stomac, pancreas, intestin subtire, intestin gros

Ce este sistemul digestiv?
Aparat (sau tub) digestiv reprezinta totalitatea organelor cu ajutorul carora se face digestia.
Cunoscand alcatuirea si modul de functionare a sistemului digestiv, vom putea elucida unele dintre cele mai raspandite prejudecati si vom intelege mai bine cum, unde si cand actioneaza elementele nutritive.

  • Gura si esofagul
    Procesul de digestie incepe in gura prin maruntirea hranei si amestecarea ei cu saliva. O enzima din saliva numita ptiaina incepe sa descompuna amidonul in zaharuri simple. Alimentele sunt apoi trimise catre fundul gurii si de acolo patrund in esofag; fiind antrenate mai departe cu ajutorul asa-numitului peristaltism - miscari ritmice de contractare si relaxare a peretelui muscular, cu rol de a impinge bolul alimentar de-a lungul tubului digestiv. Pentru a impiedica regurgitarea alimentelor, adica reintoarcerea lor in gura, si in acelasi timp pentru a permite eliberarea anumitor enzime necesare la un moment dat - fiindca o enzima nu poate implini actiunea alteia - traiectul digestiv este echipat cu sfinctere situate in punctele importante de jonctiune.
  • Stomacul
    Dupa cum multi dintre noi stiu deja, stomacul este cel mai incapator segment al traiectului digestiv, fiind asezat mai sus insa de cat se crede in general. El ocupa spatiul dintre coastele inferioare, deasupra taliei; este un "sac" flexibil, imbracat in muschi in continua miscare, schimbandu-si astfel fara incetare forma. Cu exceptia alcoolului, nici o substanta ca atare nu este absorbita prin peretii stomacului. Alimentele ingerate in mod obisnuit la o masa parasesc stomacul intr-un interval de trei pana la cinci ore. Materialele lichide, ca supele de exemplu, parasesc stomacul mult mai repede; grasimile insa raman un timp mai indelungat. Un meniu obisnuit, compus din carbohidrati, proteine si grasimi, este eliminat dintr-un stomac normal in trei pana la cinci ore. Glandele stomacului si anumite celule specializate secreta enzime, acid clorhidric, un mucus si un anumit factor capabil sa faciliteze dizolvarea vitaminei B12 si trecerea ei prin peretii intestinali in circuitul sanguin. Unui stomac normal ii este caracteristic mediul acid; aceasta aciditate este asigurata de catre sucul gastric.
  • Pepsina:
    enzima predominanta in stomac; asigura digestia carnii si a altor proteine, fiind activa numai in mediu acid.
  • Renina: produce coagularea laptelui.
  • Acidul clorhidric:
    este produs ce celulele prezente in peretii stomacului si asigura mediul acid necesar digestiei. Stomacul nu este indispensabil digestiei. Cea mai mare parte a procesului de digestie are in loc in afara stomacului.
  • Intestinul subtire
    Aproape toate elementele nutritive sunt absorbite prin peretii intestinului subtire. In lungime de peste sapte metri, intestinul subtire este segmentul in care are loc savarsirea procesului de digestie cu absorbtia tuturor elementelor nutritive. Mediul prezent in interiorul lui este alcalin, determinat fiind de secretiile peretilor intestinali. Mediul alcalin este absolut necesar pentru finalizarea procesului de digestie si absorbtie. Intestinul subtire este structurat pe trei segmente: duodenul, care porneste chiar de la orificiul de iesire a stomacului, jejunul (de aproximativ trei metri lungime) si ileonul (pana la trei metri si jumatate lungime). Cand continutul lichid al intestinului subtire este antrenat inainte prin miscari peristaltice, se aud anumite zgomote caracteristice care in mod obisnuit ne referim spunand ca ne "ghiortaie" stomacul. De fapt, asa cum vazut, responsabil pentru aceste bolboroseli nu este stomacul, insa probabil ca expresia va persista ca atare.                                             Top
  • Intestinul gros ( Colonul)
    Pentru a parcurge intesinul gros, substantele ajunse aici le trebuie 12-15 ore. Materialele care parasesc ileonul si patrund in cecum (prima portiune a intestinului gros) au o consistenta lichida. Reintoarcerea lor in intestinul subtire este impiedicata de un sfincter muscular aflat in punctul de jonctiune. Cu exceptia apei, prin peretii intestinului gros sunt absorbite putine substante. Functia primara a colonului este cea de stocare si deshidratare. Pe masura ce apa este absorbita, materialul lichid capata consistenta semisolida, fiindu-i necesare 12 pana la 15 ore pentru a realiza intreg circuitul intestinal. Spre deosebire de stomac, intestinul gros contine o bogata flora microbiana. O buna parte a materiilor fecale este constituita din bacterii, substante nedigerabile - in principa celuloza - si substante toxice eliminate din sange prin pereti intestinali.
  • Ficatul
    Ficatul este principalul organ in care se depoziteaza vitaminele solubile in grasimi. Ficatul este cel mai mare organ masiv din corpul uman si cantareste aproximativ un kilogram si jumatate. Asemeni unei complexe uzine chimice, el poate modifica aproape orice structura sau compozitie chimica, distrugand si anihiland o serie intreaga de molecule toxice. Ficatul constituie totodata un rezervor de sange si un depozit pentru inmagazinarea vitaminelor A si D, precum si a glicogenului (carbohidrat digerat) ce are rolul de a regla nivelul zaharului in sange. In ficat sunt prelucrate enzime, colesterol, proteine, vitamina A (din caroten) si factorii ce asigura coagularea sangelui. Una din principalele functii ale ficatului este aceea de a produce bila. Sarurile continute in bila contribuie la digerarea eficienta a grasimilor, ele actionand asemeni detergentilor, emulsionand materiile grase.                               Top
  • Vezica biliara
    Chiar si simpla vedere a mancarii poate goli uneori vezica biliara. Vezica biliara este un organ cu rol de depozitare, lung de aproximativ 7 cm, care inmagazineaza bila, ii modifica structura chimica si o concetreaza putenic. Gustarea si uneori chiar simpla vedere a mancarii poate determina golirea ei. Anumiti constituenti fluizi ai vezicii biliare tind cateodata sa cristalizeze si sa formeze asa-numitii calculi biliari.
  • Pancreasul
    Pancreasul este o glanda de aproximativ 15 cm lungime, situata in concavitatea formata din duoden. Celulele sale secreta insulina, un hormon cu rol in arderea accelerata a zaharurilor din corp. Insulina nu este varsata in traiectul digestiv, ci direct in circuitul sanguin. O functie importanta a pancreasului este fabricarea si secretia sucului pancreatic ce contine unele din enzimele de baza necesare in procesul de digestie: lipaza care descompune grasimile, tripsina - cu rol in descompunerea proteinelor - si amiliaza care hidrolizeaza amidonul.
Alte informatii pe care le gasiti in cadrul sectiunii "Biblia Vitaminelor":

Cosmetice naturale:
» Cosmetice naturale cu ceai verde;
» Cosmetice naturale folosirea teiului si a brusturelui;
» Cosmetice naturale in Egiptul antic;
» Cosmetice naturale in Grecia antica;
» Cosmetice naturale in Roma antica;
» Cosmetice naturale pentru tonifierea tenului matur;
» Cosmetice naturale produse pentru ingrijirea tenului;
» Cosmetice naturale sfaturi utile folosire cosmetice naturale;
» Cosmetice naturale stiinta si cosmetica de a lungul timpului;
» Cosmetica notiuni introductive;
» Cosmetice naturale pentru ochi;
» Cosmetice naturale preparate in casa;
» Cosmetice bio viitorul frumusetii si ingrijirii;
» Avantajele cosmeticelor naturale;

Biblia vitaminelor, alte subiecte din aceasta sectiune:
» Ce sunt vitaminele? Sistemul digestiv; Alimetatia corecta; Cofeina;
» Alcoolul; Proteinele; Efecte negative ale cocainei; Alimentatie impotriva cancerului;
» Colesterolul; Arginina; Despre efectele negative ale hasisului si marijuanei;
» Saruri tisulare; Cosmetice naturale; Vitamine par frumos; Vitamine pentru piele;
» Vitamine pentru maini si picioare frumoase; Dieta Atkins, Stillman; Dieta Scarsdale;
» Cura cu proteine; Dieta Mindell; Regimul vitaminic;

Totul despre urmatoarele vitamine:
» Vitamina A; Vitamina B1(Tiamina); Vitamina B2 (Riboflavina); Vitamina B6 (Piridoxina)
» Vitamina B12 (Cobalomina); Vitaminele B13 si B15; Biotina; Vitamina C; Colina
» Vitamina D; Vitamina E; Vitamina F; Acidul folic; Inozitol; Vitamina K; Nicotinamida
» Vitamina P; Vitamina B5; Acidul para-aminobenzoic;

Totul despre urmatoarele minerale:
» Minerale esentiale; Calciul - minerale; Clorul - minerale; Cobaltul - minerale;
» Cromul - minerale; Cuprul - minerale; Fierul - minerale; Fluor - minerale;
» Fosfor - minerale; Iod - minerale; Magneziu - minerale; Manganul - minerale;
» Molibdenul - minerale; Potasiul - minerale; Seleniul - minerale; Sodiul - minerale;
» Sulful - minerale; Zincul - minerale; Apa - minerale;

Cunoasteti alte informatii despre vitamine, minerale, cure de slabire, care nu sunt in baza noastra de date si doriti sa apara pe internet la aceasta sectiune? Trimiteti aceste informatii pe adresa de e-mail: util21@util21.ro si ne ocupam noi de restul.

RECOMANDAM


PUBLICITATE




VA RECOMANDAM


Website-uri similare

CALENDAR      20.Dec.2014

Ziua:35413 ramase
Saptamana:511 ramase
Luna:120 ramase

RECLAMA TA

Limbi straine: English »» French »» Spanish »» Italian »» Portuguese »» German »» Russian »» Chinese »» Japanese

Sistemul digestiv, minerale, nutritia corecta, digestia, suplimente de vitamine si multiminerale, proteine, necesarul de proteine la util21
ACASA »  DESPRE NOI »  PUBLICITATE »  CONTACT