Alimente cu proprietati anticancerigene, care nu trebuie sa lipseasca de la masa noastra.
Pe langa vitaminele si mineralele antioxidante, exista numeroase substante alimentare naturale care au puternice proprietati anticancerigene. Printre ele, se pot enumera: beta-carotenul, hercetina, indolii, izotiocianatii si acizii grasi 3-omega. Intrucat cel mai eficient mod de apararea impotriva cancerului este un puternic atac nutritional, nu uitati sa includeti in meniurile dumneavoastra urmatoarele alimente:
Alimente cu proprietati anticancerigene ce nu trebuie sa lipseasca din meniul dumneavoastra | |
Alimentul | Observatii |
Morcovi | Continut foarte ridicat de beta-caroten; mai usor absorbabil cand este gatit. |
Pepene galben | Este o sursa bogata de vitamina A, beta-caroten si vitamina C; valoare calorica scazuta si continut ridicat de fibre; ajuta la combaterea excesului de sodiu |
Varza | Leguma din familia cruciferelor; scade riscul de cancer colo rectal; doua linguri de varza calita pe zi contribuie la prevenirea cancerului de stomac. |
Dovlecei | La fel ca morcovii. |
Batate | La fel ca morcovii. |
Papaya | La fel ca pepenele galben. |
Spanacul | La fel ca pepenele galben. |
Broccoli | Vegetala din familia cruciferelor care contine indoli si izotiocianati (substante care pot preveni si reduce riscul de formare a anumitor tumori canceroase); bogata in carotenoide. |
Varza de Bruxelles | La fel ca broccoli si alte crucifere. |
Conopida | La fel ca broccoli si alte crucifere. |
Ridichi | La fel ca broccoli si alte crucifere. |
Hrean | La fel ca broccoli si alte crucifere. |
Gulii | La fel ca broccoli si alte crucifere. |
Telina | La fel ca broccoli si alte crucifere. |
Ceapa | Continut ridicat de hercetina (nu este distrusa prin fierbere); poate suprima celulele maligne inainte ca acestea sa devina tumori. |
Ton | Continut ridicat de acizi grasi 3-omega; ajuta sistemul imunitar, impiedicand intinderea proceselor canceroase. |
Somon | La fel tonul. |
Sardine | La fel tonul. |
Macrouri | La fel tonul. |
Tarate de grau | Continutul de fibre alimentare ajuta la prevenirea cancerului de colon. |
Tarate de porumb | Asigura protectia impotriva agentilor cancerigeni |
Tarate de orez | La fel ca taratele de grau si porumb. |
Cancerul are o incidenta mai ridicata la persoanele obeze decat la cele cu greutate normala sau sub normal.
Alimente cu potential cancerigen ridicat pe care este bine sa le evitati | |
Alimentul | Observatii |
Slanina | Contine nitriti-aditivi care pot interactiona cu substantele chimice naturale din alimente si din organismul uman formand nitrozamine, compusi cu un ridicat potential cancerigen. |
Conserve de carne | La fel ca slanina. |
Frankfurteri | La fel ca slanina. |
Peste afumat | La fel ca slanina. |
Unt, margarina, maioneza, ulei | Este recomandabil ca un procent de maxim20-30 % din totalul caloriilor dumneavoastra sa provina din grasimi. In aceste alimente intregul continut caloric este furnizat de grasimi. |
Cafea | Este implicata in cancerele biliare si pancreatice. |
Ficat si carne grasa | Germenii contaminati se acumuleaza in ficat si in celulele stratului adipos. |
Tutun | Tigarile, trabucul, tutunul de pipa, de mestecat si de prizat sunt implicate in aparitia cancerelor la gura, laringe, esofag, pancreas, vezica biliara si plamani |
alcoolul | Poate cauza cancer de ficat si contribuie la aparitia cancerelor la gura, laringe, esofag, in mod special la fumatori. |
Aditivii alimentari (mai cu seama coloranti alimentari ca Rosu nr.3, Albastru nr.2, Verde nr. 3, BHA, BHT, propil galatul si nitritul de sodiu). | Prezinta risc cancerigen ridicat |
Stiai că...
Mingiutele agresive - Peste 40 de copii care s-au aflat pe terenurile de golf din Scotia si au stat prea aproape de jucatori au fost internati in spital cu rani si traumatisme craniene, releva un studiu publicat de British Medical Journal.
Pe fiecare pagina a site-ului vei găsi o noua curiozitate incredibila. Educa-te cu Util21.ro!