Date generale despre fier:
Fierul este un element nutritiv esential pentru organismele vii, necesar pentru producerea hemoglobinei, a mioglobinei, precum si a unor enzime. Doar 8% din cantitatea totala de fier ingerat sunt absorbite, ajungand in circuitul sangvin. In organismul unui adult cu greutatea de 75 kg se gasesc in medie 4 g de fier. Hemoglobina care solicita cea mai mare cantitate de fier, este recliclata si reutilizata in procesul de innoire a celulelor sangvine, proces ce are loc la fiecare 120 de zile.
Doze zilnice recomandate sunt de 10 – 15 mg adulti si 30 pentru gravide. Femeilor care alapteaza pierd o cantitate dubla de fier in comparatie cu barbatii. Cuprul, cobaltul, manganul si vitamina C sunt necesare pentru ca fierul sa poata fi asimilat. Fierul este indispensabil pentru metabolizarea vitaminelor B.
Ce poate face fierul pentru dumneavoastra?
Fierul ajuta in procesul de crestere. Mareste rezistenta la imbolnavire. Preintampina oboseala. Fierul vindeca si previne anemiile cauzate de carentele de fier. Asigura culoarea sanatoasa a pielii. Lipsa fierului poate duce la anemii.
Surse naturale de fier
Ficat de porc, rinichi, inima si ficat de vita, scoici si moluste crude, piersici deshidratate, carne de vita, galbenus de ou, stridii, nuci, fasole, sparanghel, melasa, fulgi de ovaz.
Suplimente de fier
Cea mai usor asimilabila forma de prezentare a fierului este chelatul protein-hidrolizat, cu alte cuvinte fier inclus intr-un compus organic prelucrat in vederea unei rapide asimilari. Produsul este usor de suportat si de organismele sensibile si nu comporta risc de constipatie. Sulfatul feros, este inclus in multe suplimente de vitamine si minerale, dar poate determina distrugerea vitaminei E. Suplimentele cu fier organic – gluconat, fumarat, citrat sau peptonat de fier – nu neutralizeaza vitamina E si sunt disponibile intr-o gama larga de doze, pana la 320 mg.
Toxicitate, datorata excesului de fier
Rare efecte toxice la persoanele sanatoase. Dozele excesive insa pot fi daunatoare pentru copii. De exemplu o cantitate de 3 g este letala pentru un copil de 2 ani. Persoanele cu hemocromatoze idiopatice sunt predispuse in mod genetic riscurilor determinate de supradozele de fier.
Inamici ai fierului
Fosfoproteinele si sarurile acidului fitic din cerealele integrale reduc gradul de asimilare a fierului in organism.
Sfaturi legate de adimistrarea fierului
Femeilor li se recomanda suplimente de fier chelatizat sau cele pe baza de hemoglobina. Daca urmati un tratament cu antiinflamatorii, ori daca obisnuiti sa luati zilnic aspirina, atunci probabil ca aveti nevoie de mai mult fier. Cantitatile mari de cafea sau de ceai consumate zilnic pot inhiba procesul de absorbtie a fierului. Femeile gravide ar trebui sa consulte un medic inainte de a lua fier sau suplimente de vitamine bogate in fier. S-au inregistrat cazuri de intoxicatii cu fier la copiii ale caror mame au inghiti multe suplimente in timpul sarcinii.
Din experiența personală, am realizat cât de vital este fierul pentru menținerea unei stări de sănătate bune și a unei vieți energice. Am observat că, prin integrarea unei diete echilibrate, bogată în surse naturale de fier, cum ar fi carnea de vită și legumele cu frunze verzi, nivelul meu de oboseală s-a redus semnificativ. De asemenea, am învățat să fiu precaut cu privire la suplimente, evitând dozele excesive, mai ales că acestea pot fi periculoase, în special pentru copii. Recomand să te informezi mereu și să consulți un specialist înainte de a începe administrarea oricărui supliment, pentru a asigura o integrare sigură și eficientă a fierului în rutina zilnică.
Stiai că...
Cesare Borgia, fiul nelegitim al Papei Alexandru al VI-lea a devenit cardinal in anul anul 1493.
Pe fiecare pagina a site-ului vei găsi o noua curiozitate incredibila. Educa-te cu Util21.ro!