Inainte de a prezenta lista unor diete mai mult sau mai putin eficiente, iata cateva lucruri de care trebuie sa tii cont, indiferent de modalitatatea prin care alegi sa slabesti.
- respecta cele 3 mese pe zi, cu o „gustare” usoara intre ele (fruct sau produs lactat);
- nu trece niciodata peste micul dejun;
- variaza meniurile si include toate grupele de alimente;
- bea cel putin 1 l de apa pe zi;
- nu renunta in totalitate la paine si opteaza pentru produsele din cereale nerafinate;
- nu consuma alimente prajite, ci mai degraba preparate in aburi sau in folie de aluminiu;
- renunta la metoda „ciugulitului” si, in cazul in care simti foame, prepara-ti o „gustare”.
Unele regimuri alimentare pot comporta riscuri. De aceea este bine sa cunosti caracteristicile fiecaruia si sa nu faci o obsesie in legatura cu greutatea corpului tau. Vorba aceea: „Slabiti, dar nu muriti!”
1. Regimul Atkins
Principiu: excluderea hidratilor de carbon, deci a tuturor alimentelor care contin glucide (cereale, fecule, fructe, produse dulci, lactate), cu exceptia branzeturilor. In schimb se consuma carne, peste, oua, grasimi animale si vegetale, legume.
2. Regimul Crono
Principiu: sub rezerva ca alimentele trebuie consumate la timpul potrivit, acest regim permite consumul oricarui aliment, inclusiv a dulciurilor. De fapt, este un regim hipocaloric, care propune organizarea hranei in 4 mese pe zi. Meniurile alese nu trebuie sa depaseasca 1400 de calorii pe zi la barbati si 1000 la femei.
3. Regimul Hollywood
Principiu: se bazeaza pe consumul excesiv de fructe si legume, pana la saturatie. Atentie! Carenta in proteine este inevitabila si atrage dupa sine slabirea musculaturii.
4. Regimul Mayo
Principiul: 3 mese pe zi, compuse din alimente bogate in proteine si legume. Sunt excluse alimentele indulcite, feculele, produsele lactate si grasimile. Painea, cerealele si fructele sunt limitate. Recomandate sunt ouale, carnea si pestele. Atentie! Exista riscul carentelor de vitamine si calciu, asa incat regimul trebuie evitat mai cu seama de femeile gravide.
5. Regimul la Montignac
Principiu: este un regim disociat, la baza caruia se afla studiile facute asupra diabetului. Alcatuirea meniului este astfel impusa de asa-numitul „index glicemic” (GLYX). Hidratii de carbon se impart in „buni” (produse integrale, legume) si „rai” (zahar, paine alba, alcool, cartofi). Caloriile produse de grasimi scad automat, insa apare pofta de dulce. Numarul caloriilor acceptate zilnic este de 1400.
6. Regimul spartan – Max Plank
Principiu: metabolismul se modifica si se pierde in greutate printr-un regim bogat in albumine si extrem de sarac in hidrati de carbon. Alimentatia este repartizata in 2-3 mese pe zi.Atentie! Din program lipsesc fructele si legumele, iar colesterolul este prea ridicat. Pierderea in greutate e reala, dar efectul „jojo” (revenirea kilogramelor) este garantat.
7. Regimul Low Fat 30
Principiu: se bazeaza pe alimente cu cel mult 30% grasime. 70% din caloriile zilnice sunt produse de hidratii de carbon si de albumine – o combinatie recomandata de majoritatea specialistilor europeni. Este pe placul vegetarienilor, in special. Se consuma muesli cu fructe si lapte degresat, peste la gratar, salate, orez, iaurt. Sunt interzise prajiturile, pané-urile, sosurile cu ulei, smantana si frisca. Este o metoda promitatoare, cu conditia sa fie insotita de exercitii fizice.
8. Dieta Grazing
Principiu: se recomanda consumul alimentelor putin si des, anume in cadrul a 7 mese pe zi, si consumul a 2-3 l de apa plata. Sunt permise lactatele, fructele, legumele si cerealele si se interzic cu desavarsire produsele calorice, cum ar fi zaharul, grasimile, sarea, fainoasele si alcoolul. In plus, se adauga un program de exercitii fizice.
9. Regimul Gesta
Principiu: se bazeaza pe alimente bogate in proteine, calciu si vitamine. Se realizeaza detoxifierea organismului prin consumul de lichide (apa, suc de fructe, lapte degresat). Alimentatia se imparte in 3 mese pe zi, fara a depasi 500 g de hrana la o masa, respectandu-se si legea „421” – 4 glucide, 2 protide, 1 lipida. Se beau lichide inainte de masa de pranz si niciodata in timpul meselor.
10. Regimul disociat
Principiu: separarea alimentelor. Combinatiile nerecomandate sunt: proteine-zaharuri; proteine-fecule; proteine-grasimi; zaharuri-fecule. Alimentele aflate in combinatii „periculoase” se pot manca fiecare in parte, cu conditia ca intre ele sa existe distanta de timp necesara digestiei (proteinele au nevoie de 3-4 ore de digerare, iar fructele de 1-2 ore). Recomandate sunt legumele (eventual alaturi de proteine sau fainoase) si fructele ca atare.
11. Regimul hipocaloric
Principiu: diminuarea aportului energetic, deci a materiilor grase si a zaharurilor rapide, pastrandu-se o mare varietate alimentara. Este un regim eficient, dar care cere disciplina. Reluarea alimentatiei normale trebuie facuta progresiv.
12. Dieta bogata in proteine
Principiu: limitarea aportului de calorii, fiind astfel evitata slabirea musculaturii. Se consuma zilnic 50-100 g de proteine sub forma de pudra, legume verzi si apa, din plin. Se pierde rapid in greutate, insa este necesar un supliment de vitamine si minerale. Atentie! Pot aparea probleme renale.
13. Regimul cu fibre
Principiu: e conceput pentru un aport zilnic de 30-50 g de fibre. Restul alimentatiei este o completare redusa de zaharuri si grasimi. Suplimentul este format din cereale, in special ovaz si fructe uscate. E un regim hipocaloric foarte restricitv, de evitat in cazul persoanelor cu probleme intestinale.
14. Regimul cu supa
Principiu: fiecare masa principala se compune dintr-o supa care arde grasimile. Restul alimentatiei include produse slabe, dar bogate in proteine. Este recomandat un supliment de multivitamine. Fiind un regim hipocaloric sever, revenirea la greutatea initiala este inevitabila.
15. Substituirea meselor
Principiu: se inlocuiesc zilnic una sau doua mese principale cu preparate sarace in calorii. E vorba despre un regim de 1000 de calorii pe zi, ceea ce inseamna ca nu poate dura mai mult de 2-3 saptamani si trebuie oprit progresiv.
16. Regimul pe grupe sanguine
Principiu: se pare ca, in functie de grupa sanguina, oamenii suporta si valorifica in mod diferit proteinele din hrana. Este eficient, pentru ca greutatea ideala se atinge cu timpul, de la sine. Totusi, pentru aceasta teorie nu exista dovezi stiintifice. Alimentatia este partial unilaterala si relativ grasa, iar succesul… indoielnic.
17. Dieta astrologica
Principiu: zodiile par sa influenteze deprinderile alimentare ale fiecaruia dintre noi. Voi spune ca exista cate un regim alimentar in functie de semnele astrale, neinsistand la acest capitol, de vreme ce am dezvoltat subiectul intr-un alt articol.
18. Regimul „lunar”
Principiu: in calatoria ei de 28 de zile imprejurul pamantului, luna influenteaza, pare-se, pierderea kilogramelor. Cand este in descrestere, eficienta dietei sporeste. In principiu, toate alimentele sunt permise, insa sub deviza „cate putin din totul”. Regimul „lunar” mizeaza mai mult pe produsele naturale, neprelucrate industrial: multe fructe si legume proaspete si carne putina. Limita calorica este de 1400 kcal/zi.
19. Regimul „solar”
Principiu: meniul zilnic contine legume, fructe dulci si grasimi vegetale. Este bazat pe cruditati, recomandand 3000 de calorii zilnic. Eficienta regimului nu este garantata, mai cu seama din pricina lipsei de variatie cauzata de schimbarea anotimpului (toamna si iarna, oferta de fructe este limitata). O dieta bazata 100% pe cruditati, poate fi oportuna, insa pe termen scurt.
20. Postul
Principiu: timp de o zi, nu se mananca absolut nimic, in schimb se bea doar ceai din plante, neindulcit. Cele cateva sute de grame pierdute, vor fi insa puse imediat la loc, organismul grabindu-se sa stocheze grasimi, in vederea unui nou episod de acest gen.
Exista diete de slabit pe care le-ai putea adapata in mod corespunzator organismului tau si exista regimuri pe care ar fi ideal sa le eviti. Ceea ce trebuie sa ramana insa un factor constant, este sanatatea organismului tau.
Succes!
Stiai că...
Cel mai mare ochi este cel al caracatitei. Diametrul lui ajunge la 40-50 cm.
Pe fiecare pagina a site-ului vei găsi o noua curiozitate incredibila. Educa-te cu Util21.ro!