Marea Neagra este o mare din bazinul atlantic, situata intre Europa si Asia, care se invecineaza cu Rusia, Ucraina, Romania, Bulgaria, Turcia si Georgia. Prin Stramtoarea Cherci se ajunge in Marea Azov, prin Bosfor in Marea Marmara, iar prin stramtoarea Dardanele in Marea Egee si deci in Mediterana. Ea este un rest al Marii Sarmatice si prezinta o serie de aspecte unice in lume.
Marea Neagra se intinde pe o suprafata de 413.000 km2. Cel mai adanc punct se afla la 2466 m sub nivelul marii. Mareele sunt in general de mica amploare (cca. 12 cm). Salinitatea apei este in larg de 17-18 la mie, fata de 24-34 la mie in alte mari si oceane. In zona litoralului romanesc salinitatea scade si mai mult, in mod obisnuit fiind intre 7 si 12 la mie.
Constanta este un oras efervescent, ce imbina istoria milenara cu modernismul. Grecii, bizantinii si turcii si-au pus amprenta asupra istoriei acestui oras. In secolul al VII – lea, Grecii au intemeiat cetatea Tomis.
Cazino Construit in 1909, a fost inaugurat in august 1910; designul a fost realizat de architectul Daniel Renard (primul proiect a fost realizat in 1903;
Cazinoul din Constanta Cazinoul Constanta, locul preferat al turistilor care sunt pasionati de istoricul Constantei. In 1905, architectul Petre Antonescu a facut un al 2 – lea proiect, insa primul proiect a fost selectat).
Cazinoul a fost, decenii la rand, constructia reprezentativa a orasului , un adevarat simbol pentru Constanta; totodata constructia a reprezentant singurul element al stilului „art nouveau” in
Romania.In perioada 1985-1987 cladirea a fost renovata, iar mobila a fost complet schimbata.
Obiective turistice pe litoralul romanesc:
- Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie din Constanta
- Edificiul Roman cu Mozaic
- Moscheea Mahmud al II-lea (Carol I)
- Farul Genovez din Constanta
- Acvariul din Constanta
Acvariul din Constanta, un obiectiv turistic foarte vzitat si apreciat.
Acvariul din Constanta a fost inaugurat la 1 Mai 1958 si de atunci s-a remarcat printr-o activitate stiintifica complexa, dedicata nevoii umane de a se apropia de natura. Situat chiar in fata cazinoul din Constanta, acvariul va invita sa faceti o incursiune fascinanta in minunata lume subacvatica. Aici puteti admira fauna acvatica formata din pesti exotici si autohtoni, atat de apa dulce cat si de apa sarata. Totodata la acvariul din Constanta puteti vedea specii de nevertebrate de apa dulce.
Scufundari in Marea Neagra
Scufundarile de agrement au derivat in urma cu 30 de ani din scufundarile militare. Au fost create sisteme de cursuri si echipamente special adaptate ce au permis publicului larg sa participe la astfel de activitati considerate, pana atunci, extreme. Orice persoana avand mai mult de 10 ani si o stare a sanatatii buna poate participa la un curs de scufundari. Vechea conceptie conform careia scufundarile sunt doar apanajul militarilor si ca necesita o tehnica extrem de complicata este de mult depasita. Una dintre primele organizatii internationale ce a brevetat un sistem de cursuri de scufundari pentru agrement este Professional Association of Diving Instructors (PADI) din Statele Unite.
Astazi centrele de scufundari si vapoarele de croaziera create special pentru expeditii de scufundari ofera posibilitatea de a trai experiente unice in cele mai exotice colturi ale planetei. Insulele de corali din Indonezia si Polinezia, incredibilele recife din Oceanul Indian si Marea Rosie, salbaticele peisaje subacvatice ale insulelor Cocos si Galapagos din largul coastelor Americii de Sud, au devenit accesibile si scufundatorului amator. In aceasta epoca a vitezei, miile de culori ale recifelor de corali din Marea Rosie sunt la doar trei ore de zbor distanta de Bucuresti.
Stiai că...
Oamenii au intervenit intr-o adevarata lupta cu fortele naturii pentru a limita pericolul care pandea orasul Zaferrana in timpul eruptiei vulcanului Etna din 1991-1992 ? Deoarece vulcanologul Franco Barberi a identificat pericolul reprezentat de scurgerile subtiri de materie topita, elicoptere ale Fortelor Aeriene Italiene si ale Marinei Americane au aruncat blocuri uriase de beton in canalele dinspre varful vulcanului dinamitand apoi tunelurile de la altitudini mici.Operatiunea a fost incununata de succes.
Pe fiecare pagina a site-ului vei găsi o noua curiozitate incredibila. Educa-te cu Util21.ro!