Al doilea fluviu al Europei si al douazeci si saselea din lume, cu aproape 2.900 de kilometri lungime, peste 800.000 de kilometri patrati dimensiunea bazinului populat de circa 80.000.000 de locuitori din opt tari – aceasta ar fi cartea de vizita a generoasei cai de apa ce-si indeplineste statornic de milenii rolul „drumului mare” cunoscut, apreciat si „batut” de barcaze feniciene, trireme grecesti, galere romane, corabii si caravele bizantine, genoveze, galioane venetiene, bolozane turcesti, seice cazacesti, remorchere, slepuri si motonave in vremurile mai noi.
„Istros” in limbajul argonautilor si in mitologia de pe malurile Nilului, „Phisos” la fenicieni, „Danare” – „Donaris” traco-get, „Istrus” – „Histr” – „Danubius” pentru romani, „Rio Divino” de la curtea lui Carol Quintul si „Le roi des fleuves de l’Europe” in opinia lui Napoleon Bonaparte, Dunarea strabate pe teritoriul Romaniei ultimii 1.075 de kilometri incheindu-si calea prin Delta – cea mai reprezentativa de pe batranul continent si una dintre cele mai complexe din lume. Hatra turistica foarte inportanta celor care fac excursi si plimbari in Delta Dumari
Rezervatii naturale in Delta Dunarii
I. Rosca – Buhaiova – Letea, puncte de reper ale perimetrului celor 12.000 de hectare localizate in depresiunea Matita din nordul Marelui M (bratul Sulinaa). Lacul Rosca, Merhei si o imbinare de ghioluri, mlastini stuficole, plauri gazduiesc mari colonii de pelicani, egrete, starci, tiganusi, lopatari.
Peisaj din Delta Dunari, unul din sutele de motive pentru care se organizeaza foarte des excursii si calatorii.
II. Sacalin – Zatoane se intinde in sudul comunei Sfantu Gheorghe pe cca 21.000 de hectare limitrofe litoralului. Este o succesiune de grinduri cu lacuri izolate, zone mlastinoase, ape fluviale si salmastre, balti nisipite, stuf, travesrate de dune paralele. Lacurile Zatoane, in special, sunt locuri de pasaj, de popas si de clocit pentru lebedele mut, starcii albi, rosii si galbeni, tiganusi, lopatari.
III. Periteasca – Bisericuta – Gura Portitei continua spre sud rezervatia precedenta, cu peste 4.000 de hectare. Se individualizeaza prin grinduri uscate scaldate de apele marii ori ale lacului Razim, prielnice mai cu seama existentei pasarilor de tarm cu saratura si celor in pasaj.
In total sunt nominalizate 18 zone strict protejate. Se adauga celor de mai sus Raducu (2.500 ha), Nebunu (115 ha), Rodundu (228 ha), Potcoava (652 ha), Vatafu-Lunguletu (1.625 ha), Caraorman (2.250 ha), Saraturi-Murighiol (87 ha), Erenciuc (50 ha), Belciug (110 ha), Popina (98 ha), Capul Dolosman (125 ha), grinduri Lupilor (2.075 ha) si Chituc (2.300 ha), Istria-Sinoie (400 ha).
Stiai că...
Oamenii credeau odata ca strutul isi baga capul in nisip in caz de primejdie. Ei bine nu este adevarat, strutul nu isi baga capul in nisip. Acest mit a pornit de la faptul ca strutul care este o pasare si sta mai tot timpul cu capul pe jos, ciugulind, a creat impresia prin efectul de fata Morgana, ca si-ar ascunde capul.
Pe fiecare pagina a site-ului vei găsi o noua curiozitate incredibila. Educa-te cu Util21.ro!