Transfagarasanul – locul unic cu privelisti si atractii de vis

transfagarasan atractii
Distribuie prietenilor tai!

Multi dintre cei care au cutreierat acele meleaguri divine au povestit doar pe jumatate tot ce au vazut caci ceea ce ofera Transfagarasanul nu poate fi povestit in cuvinte. Ba mai mult, unii spun ca nici macar tehnologia de ultima ora nu poate surprinde o asemenea bogatie a tarii noastre. Si au dreptate.

Daca nu ati fost niciodata nu ezitati sa va programatii o vacanta sau macar o mica calatoarie de sfarsit de saptamana. Pe bicicleta sau cu masina, cazati la un hotel scump sau pur si simplu cu prietenii intr-o rulota de patru persoane, peisajele sunt aceleasi, aerul curat si tare va vor pregatii pentru stresul zilnic.

Transfagarasanul este unic din orice punct de vedere, incepand de la drum, cascade, lacuri… odata ajuns in acest paradis nu-ti mai vine sa pleci, uiti de stres si de orase sufocate de masini si claxoane care se aud de peste tot, cu adevarat intr-un asemenea loc cum sunt Muntii Fagaras iti incarci bateriile. Este o zona unica in Europa, totul este splendid, vara cand in oras sunt 35 de grade acolo sunt 15 grade.

Transfagarasanul (DN7C) traverseaza Muntii Fagaras si leaga Transilvania de Muntenia.

Una din cele mai pitoresti zone din Carpati este zona Muntilor Fagaras. Situata in sudul Mediasului, la o distanta de aproximativ 80 km, este vizibila in unele zile chiar de la Medias. Lantul muntos are numeroase inaltimi de peste 2000 m, numeroase cascade si lacuri glaciare.

In perimetrul Muntilor Fagaras se gasesc si rezervatiile naturale Balea si Arpasel, ambele ocrotite, ca urmare a diversitatii florei si speciilor rare care traiesc aici.

Vezi si:  Venetia - istorie si arta in Orasul Indragostitilor

La aproximativ 2000 m inaltime se intinde, pe o distanta de 90 km, Transfagarasanul, soseaua care leaga Muntenia de Transilvania si strabate printr-un tunel de 900 m culmea principala la o inaltime de peste 2200 m.

Aici nu avem o statiune in adevaratul sens al cuvantului dar iubitorii sporturilor de iarna se simt aici ca acasa.

Balea Cascada se afla la o altitudine de 1234 m si ceva mai sus se afla Lacul Balea (2034 m). Locatiile sunt situate in muntii Fagaras, pe Transfagarasan, la circa 65 km de Sibiu.

Transfagarasanul incepe din comuna Arefu, in judetul Arges, la kilometrul 61 al DN7C si se termina in comuna Cartisoara (Sibiu), la intersectia cu DN1. Are circa 91,5 kilometri lungime si doua benzi de circulatie. Este un drum in rampa cu multe serpentine.

Are mai multe tunele si viaducte, la Balea Lac soseaua trece prin cel mai lung tunel din Romania (887 m), Tunelul Balea. In tunel exista o singura banda de circulatie ce are 6 metri latime si un trotuar de un metru latime. Tunelul nu este iluminat artificial.

Soseaua este inchisa traficului de la sfarsitul lunii octombrie pana in luna iunie datorita zapezii care acopera drumul.
Pe timp de iarna transportul de la Balea Cascada la Balea Lac se poate face cu telecabina pe o distanta de 3800 m.

Transfagarasanul (DN7C) traverseaza Muntiii Fagaras si leaga Transilvania de Muntenia. O vacanta foarte reusita.

Cascada Balea

Situata in masivul Fagaras intre varfurile Moldoveanu si Negoiu, ramne cea mai renumita cascada la peste 1200 m altitudine, are o cadere de 60 m si marcheaza treapta inferioara a circului glaciar Balea.

Vezi si:  Vacanta in Austria - locuri ideale de mers la ski

Lacul glaciar Balea

Monument al naturii, lacul Glaciar Balea este unul dintre cele mai mari lacuri din Muntii Fagarasului, avand o suprafata de 120 ha, o lungime de 360 m, o latime de 240 m si 11 m adancime. Lacul este situat la altitudinea de 2034 m, intr-un circ glaciar, fiind cuprins intre Defileul Oltului si poalele Muntilor Piatra Craiului.
Vegetatia din perimetrul lacului este de tip hidrofil, fiind formata din rogozuri si plante ca: patlagina alpina, papadia alpina, splina, etc. Flora alpina mai cuprinde gentiane, garofite, flori de colt si sangele voinicului. Pe Muchea Balei creste o vegetatie variata ce cuprinde smardar, merisor, garofita cu flori rosii si militea, precum si floarea de colt si macul galben.

Cascada Balea, un obiectiv turistic din Romania foarte apreciat de turistiBarajul Vidraru este vizitat anual de sute de turisti care pleaca din vacante cu amintiri si poze de neuitat.Barajul Vidraru era al 27-lea baraj ca inaltime, din Europa si al 15-lea baraj in arc in anul intrarii in exploatare (1965).

Constructia barajului a durat cinci ani si jumatate. S-au forat 42 km de galerii subterane, s-au excavat 1.768.000 metri cubi de roca, din care aproximativ 1 milion metri cubi in subteran, s-au turnat 930.000 metri cubi de beton, din care 400.000 metri cubi in subteran si s-au montat 6.300 tone de echipamente electromecanice.
Barajul Vidraru a fost, la momentul inaugurarii, al cincilea in Europa si al noualea in lume intre constructiile similare. Este un baraj din beton cu dubla curbura realizat din 22 ploturi verticale, avand inaltimea de 166,60 metri si o lungime la coronament de 307 metri, si este traversat de noua galerii orizontale interioare.
Constructia se sprijina pe versantii muntilor Pleasa si Vidraru. Turbinele si generatoarele electrice ale hidrocentralei asigura o productie de energie, intr-un an hidrologic mediu, de 400 GWh/an.

Stiai că...

De secole, oamenii desertului capteaza apele subterane sapand tuneluri numite foggara, prin care apa este adusa in oaze? Tunelurile se pot intinde pe 15 - 16 km la adancimi de pana la 30 de metri. Toate au fost sapate de mase mari de oameni, in majoritate sclavi, cu unelte simple.

Pe fiecare pagina a site-ului vei găsi o noua curiozitate incredibila. Educa-te cu Util21.ro!
Toate definitiile dintr-un dictionar roman pot fi gasite pe DexOnline.Net, dar si toate sinonimele si rimele din lume. Iar pentru curiozitati nelimitate si o cultura generala de invidiat, site-ul Guess.ro este alegerea potrivita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *