Hemoroizii sunt dilatatii ale venelor hemoroidale anorectale. Pot aparea datorita unei predispozitii constitutionale (caz in care se asociaza si cu alte deficiente ale tesutului conjunctiv ca: varice, emfizem, diverse hernia), sau ca o consecinta a altor boli: ciroza, colita, hipertrofie de prostate etc, si in unele stari fiziologice cum ar fi sarcina. In puseele congestive apar dureri intense, arsuri in zona anorectala, mici hemoragii legate de emisia scaunului; in afara acestor crize, hemoroizii sunt asimptomatici.
Hemoroizii provoaca mancarimi, dureri sau sangerari ale tesuturilor umflate si ale venelor varicoase localizate in anus si rect. Din fericire, hemoroizii pot fi usor tratati si in multe cazuri aparitia lor poate fi prevenita. Datorita faptului ca starea hemoroizilor se poate agrava de-a lungul anilor, se recomanda un tratament sigur, delicat si cu efect atunci cand apar.
Hemoroizii afecteaza aproape 89% din populatie, intr-un moment al vietii lor. Hemoroizii l-au facut pe Napoleon sa stea pe sezut intr-o parte, l-au trimis pe presedintele Jimmy Carter in sala de operatii si l-au facut pe starul baseball-ului George Brett sa stea pe banca de rezerva in timpul Jocurilor Mondiale din 1980. Aproape doua treimi din populatia sanatoasa care este supusa unor examinari fizice are hemoroizi.
Tipuri de hemoroizi
Hemoroizii interni apar in partea interna a canalului anal, unde nu sunt vizibili. Sangerarea este simptomul cel mai intalnit in cazul hemoroizilor interni, si adeseori doar unul din simptomurile intalnite in cazurile moderate.
Hemoroizii externi sunt vizibili si apar in partea exterioara a anusului. Ei sunt de fapt vene acoperite de piele care s-au umflat si au o culoare albastra. Ei apar de regula fara nici un simptom. Cand se inflameaza ei devin rosii si delicati.
Uneori, hemoroizii interni pot aparea la nivelul anusului atunci cand intestinul se contracta pentru eliminarea reziduurilor. Acesta se numeste prolapsul hemoroidului intern; este destul de dificil de reintrodus in rect si, de obicei, este dureros.
Cand se formeaza un cheag de sange in interiorul unui hemoroid extern, poate cauza mari dureri. Acest hemoroid extern trombozat se poate manifesta ca o masa ferma, delicata aflata in zona anala si care are marimea unei boabe de mazare.
Fisura anala. O rana subtire in tesutul anal, o fisura anala poate cauza mancarimi, durere si sangerare in timpul miscarii intestinului. Pentru mai multe informatii vizitati pagina noastra referitoare la Fisura Anala. Care sunt simptomele hemoroizilor?
Multe probleme anorectale, incluzand fisurile, fistula anala, abcesele sau iritatia si mancarimea (prurit anal), au simptome asemanatoare si sunt gresit considerate ca fiind hemoroizi. De obicei, hemoroizii nu sunt periculosi sau daunatori pentru viata. Foarte rar, un pacient poate avea o sangerare atat de grava incat sa duca la o anemie severa sau la moarte. In unele cazuri, simptomele hemoroidale dispar in cateva zile. Dar in cele mai multe cazuri, simptomele hemoroidale apar din nou, adeseori mai grave decat inainte. Desi multi oameni au hemoroizi, nu toti au si simptome. Cel mai intalnit simptom pentru hemoroizii interni este sangele rosu deschis care acopera scaunul, ce poate fi observat pe hartia igienica, sau in vasul de toaleta. Totusi un hemoroid intern poate protruce prin anus in afara corpului devenind iritant si dureros. Simptomele hemoroizilor externi pot include tumefactii dureroase in jurul anusului care rezulta in urma formarii unui cheag de sange. Acest tip de hemoroid este cunoscut sub numele de hemoroid extern trombozat. Mai mult, incordarea excesiva, frecarea, sau curatarea in jurul anusului poate cauza iritatie insotita de sangerare si/sau mancarime, care poate duce la formarea unui cerc vicios de simptome. Drenarea mucusului poate cauza deasemenea mancarime.
Cat de des sunt intalniti hemoroizii?
Hemoroizii sunt des intalniti atat la barbati cat si la femei. Aproape jumatate din populatie are hemoroizi pe la varsta de 50 de ani. Hemoroizii sunt des intalniti si la femeile insarcinate. Atat presiunea fatului in abdomen cat si schimbarile hormonale duc la largirea vaselor hemoroidale. Aceste vase sunt supuse unor presiuni mari in timpul nasterii. Pentru majoritatea femeilor, hemoroizii care apar in urma sarcinii reprezinta o problema temporara.
Cum sunt hemoroizii diagnosticati?
O examinare completa si un diagnostic potrivit din partea medicului sunt importante atunci cand apare o sangerare din rect sau cand apare sange in scaun. Sangerarea poate fi un simptom al altor boli digestive, incluzand cancerul colorectal. Doctorul va examina anusul si rectul pentru a cauta vase de sange umflate care indica aparitia unor hemoroizi si va efectua si un exam rectal digital cu un deget acoperit cu o manusa bine unsa, pentru a palpa anomaliile. O evaluare mai amanuntita a rectului pentru observarea hemoroizilor cere un examen cu un anuscop, un tub cu lumina, folositor pentru vizualizarea hemoroizilor interni, sau cu un proctoscop, folositor pentru o completa examinare a rectului intreg. Pentru a elimina alte cauze ale sangerarilor gastrointestinale, doctorul poate examina rectul si colonul inferior (sigmoid) printr-o sigmoidoscopie sau colonul intreg printr-o colonoscopie. Sigmoidoscopia si colonoscopia sunt proceduri folosite pentru diagnosticare care implica folosirea unor tuburi luminoase fexibile introduse in rect.
Tratamente eficiente pentru hemoroizi
Tratamentul medical pentru hemoroizi este destinat initial pentru ameliorarea simptomelor. Masurile pentru reducerea simptomelor includ – Bai calde de cateva ori pe zi, apa calda din plin pentru aproape 10 minute. Aplicarea unei creme hemoroidale sau a unui supozitor pentru zona afectata pentru un timp limitat. Prevenirea reaparitiei hemoroizilor va cere indepartarea presiunii si a incordarii datorate constipatiei. Medicii vor recomanda cel mai adesea cresterea comsumului de fibre si lichide in dieta zilnica. Consumul cantitatii necesare de fibre si a 6-8 pahare de lichide (fara alcool) duce la scaune moi, ingrosate. Un scaun moale duce la golirea mai usoara a intestinelor si micsoreaza presiunea din hemoroizi cauzata de incordare. Indepartarea incordarii ajuta la prevenirea hemoroizilor umflati. Surse bune de fibre sunt fructele, legumele si cerealele integrale. Ca urmare, medicii pot sugera un scaun gros moale sau un supliment de fibre. In unele cazuri, hemoroizii trebuie tratati prin e ndoscopie sau prin operatie. Aceste metode sunt folosite pentru a taia si a distruge tesuturilor hemoroidale.
Prima metoda de tratare a hemoroizilor este cea cu medicamente naturiste iar unele din cele mai folosite medicamente in tratarea hemoroizilor pe cale naturista sunt: varixinal gel si unguent cu castane.
1. Fitoterapie
Tratamentul se refera la aplicatii externe si la administrarea interna a preparatelor din plante. Aplicatiile externe au o actiune antiseptica, calmanta, hemostatica si cicatrizanta.
- Scoarta de stejar – 100 g scoarta se fierbe intr-un litru apa, apoi se filtreaza. Se aplica in comprese repetate.
- Lumanarica – se foloseste pentru bai de sezut; se prepara din 30-60 g frunze la un litru apa; se fac doua bai zilnic.
- Iarba de tranji – a carei denumire populara este sugestiva, s-a utilizat inca din secolul al XVI-lea in tratamentul hemoroizilor. Micile sale radacini in forma de tuberculi au asemanare frapanta cu hemoroizii, ceea ce a sugerat autorilor teoriei signaturii (asemanarii) utilizarea sa, verificata de-a lungul secolelor, ca remediu specific hemoroizilor. Extern se foloseste sub forma de cataplasma, din frunze fierte; aplicatii cu decoct concentrat din frunze sau radacini (se fierb 60 g intr-un litru apa pana se scade la 1/4 din cantitatea initiala) care se amesteca cu faina de in.
- Sucul de planta – preparata se poate folosi pentru badijonarea hemoroizilor.
- Coada soricelului – prin proprietatile sale hemostatice si cicatrizante, actioneaza favorabil in aplicatii externe: bai de sezut, comprese cu decoct preparat din 60 g inflorescente la un litru apa. Ultilizarea plantei a fost recomandata chiar de Hipocrate, in cazul hemoroizilor sangeranzi.
- Coada calului – are rol hemostatic. Se utilizeaza extern sub forma de comprese cu un decoct concentrat si prelungit, preparat din 100 g planta la un litru apa.
- Frunzele de soc – sunt renumite ca topice externe. Se aplica comprese cu infuzie concentrata din 100 g frunze la un litru apa.
- Frunzele de vita de vie – datorita proprietatilor astringente, se pot utiliza extern in cataplasme.
- Afinele se folosesc ca decoct, obtinut dintr-un pumn de afine, care se fierb intr-un litru de apa, pana cand aceasta cantitate se reduce la jumatate. Se aplica extern sub forma de spalaturi si comprese. Pentru igiena zilnica se fac alternativ baile de sezut cu infuzie de musetele si de galbenele.
2. Tratamente homeopatice pentru hemoroizi
- Aesculus hippocastanum: hemoroizi cu senzatia de arsura, prurit, apasare; sunt foarte durerosi si sangereaza numai rareori; durerile iradiaza in regiunea sacro-lombara.
- Aloe: senzatia de greutate in regiunea anorectala agravata de pozitia stand in picioare; nevoia de a avea scaun declansata de diferiti stimuli (in timp ce bolnavul se spala, dupa ingestia de alimente, in timp ce urineaza, o data cu emisia de gaze, la schimbarea pozitiei).
- Capsicum: hemoroizi cu senzatia de arsura si prurit, sangeranzi; tenesme si sete dupa emisia spontana a scaunului.
- Collinsonia: hemoroizi cu senzatia ca rectul este plin de ace; acest remediu se indica in special la bolnavele la care hemoroizii apar in timpul sarcinii si dau prurit intens; simptomatologia se agraveaza in decubit (culcat).
- Graphites: hemoroizi cu senzatia de intepatura, sangeranzi; durerile anorectale sunt agravate dupa scaun si in pozitia sezand; pruritul anal este mai intens noaptea.
- Hamamelis: hemoroizi insotit de senzatia de pulsatie si arsura; sangerarea hemoroizilor este urmata de astenie, de o stare de prostratie chiar daca pierderea de sange este redusa.
- Lachesis: hemoroizi cu dureri constrictive; durerile se prelungesc mult dupa emisia scaunului.
- Muriatic acid: diarei frecvente cu materii fecale de culoare inchisa sau cu sange; bolnavul are frecvent senzatia de scaun; agravarea simptomelor la caldura.
- Nucs vomica: remediu ce se indica mai mult la hemoroizii asociati cu constipatia; bonavul are mereu senzatia ca nu si-a golit complet intestinul dupa emisia scaunului; hemoroizii sunt interni, foarte durerosi, pruriginosi; simptomenele sunt agravate de mers; bolnavii pot prezenta pierderi de sange abundente, la nivelul hemoroizilor in timpul scaunului; ameliorarea la aplicatii locale cu apa rece.
In crizele hemoroidale se iau prize repetate (3-4 pe zi) in dilutii joase, care apoi se raresc in functie de intensitatea durerilor.
3. Regim igieno-dietetic
Regimul alimentar constituie o masura terapeutica curativa si profilactica, de mare importanta, in tratamentul acestei maladii. Pe primul plan sta lupta impotriva constipatiei, actiuni prin care pe langa regimul adecvat se indica folosirea unor substante fitofarmaceutice mucilaginoase, cum este produsul Galgorin (fiind un laxativ bland si un pansament al mucoasei intestinale) mersul pe jos si gimnastica abdominala zilnica.
Regimul alimentar prevede, ca si in cazul afectiunilor hepatobiliare si al constipatiei, consumul abundent al cruditatilor (legume verzi si fructe), restrictia dulciurilor, grasimilor, bauturilor fermentate, si evitarea condimentelor din alimentatie.
4. Tratament balnear pentru hemoroizi
Se indica statiunile in care se poate corecta constipatia cronica: Slanic – Moldova, Sangeorz, Baltatesti.
Particularitati de tratament hemoroizi
Se impune o dieta adecvata combaterii constipatiei (care agraveaza totdeauna evolutia si precipita crizele hemoroidale). In ciuda caracterului „local” al bolii, homeopatia da bune rezultate in suprimarea crizelor si prevenirea recidivelor.
Tratamentul local cu bai de plante, cataplasme, comprese este mai indicat la inceputul maladiei; in cazul in care nu cedeaza se recurge la aplicatii locale alopate.
Stiai că...
Pisicile nu agreaza amestecul rezultat din coji de portocala si zat de cafea ? Puteti marca astfel locurile interzise.
Pe fiecare pagina a site-ului vei găsi o noua curiozitate incredibila. Educa-te cu Util21.ro!