top servicii bancare straine online

Dezvoltarea copiilor in primii trei ani de viata

Dezvoltarea copiilor in primii trei ani de viata
Distribuie prietenilor tai!

Primii trei ani de viata sunt definitorii pentru formarea personalitatii individului, isi vor pune amprenta asupra intregii vieti. Ingrijirea copilului se realizeaza in asa fel incat se incearca obtinerea increderii in sine, pe de alta parte evolueaza si relatia sa cu adultul.

Cele mai intense emotii, sentimente se traiesc in acest interval de timp, cand instrumentele si abilitatile copilului de a le face fata nu sunt inca conformate. Se consolideaza personalitatea copilului in masura in care invata despre lumea din jur explorand, comunicand si dezvoltandu-si astfel respectul fata de altii si de sine, asumarea riscului in cunoastere, intentionalitate si in controlul de sine.

Pentru a-ti da seama daca totul este in regula, daca copilul tau se dezvolta normal, trebuie sa stii care sunt stadiile dezvoltarii psihomotorii, dezvoltarii personalitatii si limbajului copilului intre 1 si 3 ani:

1. Stadiile dezvoltarii psihomotorii, limbajului si personalitatii copilului la varsta de 1 an

  • Indata ce incepe sa mearga, copilul isi largeste sfera de actiune exponential, fiind capabil sa exploreze mediul de unul singur. La inceput copilul va avea 2 stari: de totala independenta fata de parinte sau dependenta extrema.
  • Copilul de un an depune un efort foarte mare in dezvoltarea conceptului de sine si indata ce va intelege ca el si parintii sunt persoane separate va incepe sa manifeste posesiunea asupra anumitor obiecte.
  • Copilul devine de asemenea constient ca poate sa ceara anumite lucruri si ca poate refuza anumite cerinte.
  • O data cu formarea ideii de sine, la copil apare si frica de abandon. Copilul incepe sa constientizeze ca depinde de parinte, ca parintele ii confera siguranta si putere. Aceasta frica de a fi separat de parinte se manifesta preponderent in jurul varstei de 18 luni.
  • La incheierea primului an de viata, copilul poate sa pronunte doar cateva cuvinte. Urmeaza o perioada de cateva luni in care se face o pauza, in sensul ca mai achizitioneaza doar cateva cuvinte. Incepand cu 1 an si jumatate, 1 an si 8 luni, ajung usor la 200-300 si catre 3 ani dispun de 1000-1100 de cuvinte. Totodata este evident si un progres calitativ in ceea ce priveste limbajul copilului. La inceput cuvantul este mai mult un semnal, o componenta a unei situatii in care trebuintele copilului au cea mai mare importanta, acum el devine cu adevarat un semnificant pentru stimulii concreti, incepand sa-i inlocuiasca in relatiile de comunicare cu adultul.
  • De la circa 1 an si 6 luni putem spune ca se intra intr-o a 2-a etapa, adica anteprescolarul foloseste 2-3 cuvinte, dar care nu sunt flexionate conform normelor limbii, iar prepozitiile, conjunctiile lipsesc. Conjunctiile nu au pentru copil inca nici o semnificatie si desi nu au o structura sonora foarte complicata el nu le poate pronunta. De aceea la aceasta varsta copilul este inteles doar de persoanele foarte apropiate. Cei din afara familiei pun frecvent o astfel de intrebare: „Ce spune?”.
Vezi si:  Cand incepe pubertatea la copii

2. Stadiile dezvoltarii psihomotorii, limbajului, personalitatii copilului la varsta de 2 ani

  • Starea emotionala a copilului de 2 ani este foarte fragila, pot aparea schimbari bruste de la ras la plans, aparent fara nici un motiv. Copilul incearca sa-si controleze sentimentele, impulsurile si actiunile.
  • Copilul este curios si nerabdator sa afle cum functioneaza fiecare lucru desi inca nu poseda destula indemanare pentru a realiza acest lucru in siguranta, fara a se accidenta. De aceea va petrece cea mai mare parte a timpului explorand mediul inconjurator si persoanele cu care are contact.
  • La varsta de 2 ani copilul invata care este relatia sa cu celelalte persoane, si incepe sa isi controleze pornirile. In timp ce se poate controla foarte bine cu alte persoane, tie, ca parinte, iti poate rezerva cea mai mare parte a acceselor de personalitate. Pe de alta parte, faptul ca nu acorda incredere altor persoane il poate face sa fie rezervat in lipsa dumneavoastra. In al 2-lea an de viata copilul dobandeste in legatura cu limbajul, 2 feluri de experiente: tot ce-l inconjoara poarta un nume si el va dori sa-l afle si va pune frecvent intrebarea „Ce este acesta?” si daca se exprima in cuvinte dorintele lui sunt mai repede indeplinite.
  • La varsta de 2 ani se pare ca tind sa domine cuvintele care desemneaza actiuni pentru ca obiectele pot fi aratate. In aceasta perioada face foare mult timp referire la propri persoana. Copilul isi spune numele cand isi manifesta o dorinta, copiaza modul in care se comporta adultul.
  • Dupa varsta de 2 ani apare fraza gramaticala si copilul treptat utilizeaza mai corect modelele adultilor, cu flexionarea cuvintelor si a determinativelor cum ar fi adjectivele si adverbele. Copilul face eforturi de a se adapta verbal situatiilor diverse.
  • Cand se apropie de varsta de 3 ani copilul reuseste sa foloseasca corect pronumele eu, ceea ce exprima o generalizare a relatiei cu tu si el.
Vezi si:  Dezvoltarea fizica, pubertatea si adolescenta la baieti

3. Stadiile dezvoltarii psihomotorii, limbajului, formarea personalitatii, la varsta de 3 ani

  • La varsta de 3 ani frica de separare fata de parinte incepe sa se diminueze, dar este posibil sa te confrunti cu accese de plans in primele zile de gradinita. Copiii reactioneaza confuz la schimbarea de mediu.
  • Copilul are la aceasta varsta o fantezie deosebita, poate crea in imaginatia sa personaje si evenimente fictive, unele stabile si speciale, altele variabile de la zi la zi.
  • Copilul va trece cu usurinta de la real la fantastic, uneori va insista ca e un anumit personaj sau animal si se va comporta ca atare. In aceasta perioada copiii sunt foarte mult influentati de personajele din povesti, din desene animate, si isi aleg uneori eroi.
  • Parintii trebuie sa selecteze cu grija sursele informative la care are acces copilul, anumite filme pot fi prea violente pentru un copil de 3 ani. Catre 3 ani limbajul este folosit de copil in 3 situatii: prima este verbalizarea a ceea ce face adica pe copil nu-l intereseaza daca este ascultat sau inteles. Cuvantul este utilizat in comunicarea cu ceilalti. Copilului ii place sa se joace cu cuvintele, sa le repete si sa le modifice.

În primii trei ani de viață, copiii trec printr-o dezvoltare rapidă și complexă, care le conturează personalitatea și relațiile cu cei din jur. Este fascinant să observi cum, în această perioadă, un copil devine tot mai conștient de sine, de emoțiile sale și de mediul înconjurător, explorând și experimentând cu o curiozitate debordantă. În opinia mea, implicarea și susținerea părinților sunt esențiale pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și abilitatea de a face față provocărilor emoționale și sociale. Asigurarea unui mediu sigur și stimulant nu doar că le va oferi copiilor o bază solidă pentru viitor, dar va crea și o conexiune emoțională și educativă care va dura toată viața.

Stiai că...

Unul din opt cupluri casatorite anul trecut in SUA s-au intalnit online ?

Pe fiecare pagina a site-ului vei găsi o noua curiozitate incredibila. Educa-te cu Util21.ro!
Toate definitiile dintr-un dictionar roman pot fi gasite pe DexOnline.Net, dar si toate sinonimele si rimele din lume. Iar pentru curiozitati nelimitate si o cultura generala de invidiat, site-ul Guess.ro este alegerea potrivita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *