In noua era tehnologica, Sfanta Biserica Ortodoxa, fiind un organism viu (si nu o fosila din evul mediu, cum o considera unii sectari), trebuie sa se adapteze noilor conditii, tinand pasul cu schimbarile actualului mod de viata. Sfanta Biserica in epoca primara era in pas cu tehnologia informatiei din perioada respectiva. Scrisul era una din tehnologiile timpului si a fost folosit din plin de catre Sfintii Apostoli si de catre Sfintii Parinti. Dovada sunt epistolele (scrisorile) cuprinse in Noul Testament pentru a transmite Cuvantul Adevarului catre noile comunitati infiintate, precum si fixarea in scris de catre Parintii bisericesti a adevarului revelat si trait din plin in perioada respectiva (Sfanta Traditie).
Cuvantul Semanatorului trebuie semanat pe un nou teren ce se arata la orizont si anume pe cel digital, ce este alterat uneori cu tot felul de lucruri imorale ce pot intina sufletele oamenilor.
Pe internet avem de a face cu un nou „camp duhovnicesc din ogorul cel mare al Evangheliei Domnului„. Ar fi o mare lipsa daca nu s-ar face nimic si cred din tot sufletul ca Domnul a randuit aceste vremuri impreuna cu toate posibilitatile tehnice, pentru a usura accesul tuturor la Cuvantul Adevarului.
Viata contemporanilor nostri este una tumultuoasa, agitata, cu program prelungit de serviciu, uneori si in weekend, fara sa mai aiba timp sa ajunga la Sfanta Biserica, singura lor legatura cu biserica fiind uneori radioul religios sau internetul.
Mentionez ca radioul religios ortodox se poate asculta si on line (pe internet).
Ex. Radio Trinitas, Radio Renasterea, Radio Dobrogea, Radio Reintregirea, Radio Ortodox, Radio Lumina, Radio Oastea Domnului.
Internetul poate fi accesat foarte usor de la birou sau de acasa. Se estimeaza ca in viitorul apropiat vor fi foarte putini cei care nu vor avea acces la internet.
Sfantul Vasile cel Mare spune ca trebuie sa fim ca albinele si sa culegem doar ce este bun. Precum ele iau polenul uneori chiar si din palamide, asa si noi din ceea ce ne inconjoara trebuie sa alegem doar binele. Noi nu trebuie sa ne pierdem identitatea ca Biserica, dar trebuie sa ne adaptam nevoilor si situatiilor concrete.
Trebuie sa predicam de cate ori avem ocazia „cu timp si fara timp”, in tot locul, inclusiv in spatiul virtual, al internetului si al undelor radio.
Am auzit pe cineva care rostea jignitor „infernet” in loc de internet, sustinand ca internetul este ceva daunator. Orice lucru este bun, dar aceasta depinde de modul in care il folosesti.
La sfarsitul Genezei „a privit Dumnezeu toate cate a facut si iata erau bune foarte” (Facerea 1, 31).
Ex. Un cutit in mana unui criminal savarseste o crima, in mana unui bucatar bun – o mancare gustoasa, iar in mana unui doctor priceput salveaza o viata.
Internetul folosit de niste crestini buni poate salva suflete.
Desigur ca acest spatiu virtual nu este de ajuns pentru mantuirea sufletelor, fiind necesar neaparat contactul direct cu Sfanta Biserica pentru primirea Sfintelor Taine personal si direct.
Internetul poate fi o forma de intarire duhovniceasca, de expunere a invataturii ortodoxe catre toate neamurile, fara insa a se renunta la metodele traditionale.
Internetul este o „carte” usor de deschis pentru fiecare. Acum depinde de paginile scrise. Pot fi daunatoare daca contin mizeriile contemporane sau pot fi ziditoare daca aduc Cuvantul lui Dumnezeu.
Potrivit cuvintelor Sfintei Scripturi, au aparut la orizont o gramada de secte – lupii imbracati in blana de oaie – care atrag in capcanele lor mestesugite multe suflete nevinovate.
Oamenii trebuie sa afle Adevarul nealterat si neschimbat de mintea omeneasca.
Cel mai bun argument impotriva sectelor este acela temporal.
Hristos s-a nascut la anul 1 e.n. si a trait pana la anul 33, cand a murit si a inviat din morti. Sectele au aparut mult mai tarziu. Nu lasa Dumnezeu lumea nemantuita pana cand s-au desteptat ei acum 200-300 de ani. Nu ramanea lumea in intuneric pentru o perioada de o mie si ceva de ani pana la aparitia lor.
Hristos spune „Mergand invatati toate neamurile botezandu-le in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh” (Matei 28, 19-20).
In zilele noastre se poate traduce astfel: mergeti, prin toate mijloacele pe care le aveti la dispozitie, inclusiv cele tehnice, si invatati toate neamurile.
Botezul desigur nu se poate face la nivel declarativ, dar vestea cea buna – Evanghelia – trebuie transmisa catre toate neamurile.
Harul dumnezeiesc lucreaza in toate spatiile, sfintind totul, inclusiv spatiul virtual.
Depinde de noi sa constientizam misiunea noastra si sa putem sa ne adaptam nevoilor actuale, dar fara a pierde margaritarul credintei adevarate ortodoxe. Nu trebuie sa aruncam margaritarele cuprinse in Sfanta Scriptura si Sfanta Traditie (ex. scrierile Sfintilor Parinti), dar trebuie sa le impartasim si celorlalti
Nu trebuie sa ascundem Lumina sub obroc, ci trebuie sa o lasam sa lumineze toate neamurile, potrivit Cuvantului Mantuitorului nostru Iisus Hristos.
Stiai că...
In luna mai a anului 2007, in Piata Zocalo din Mexico City, 18000 de oameni au pozat nud pentru fotograful Spencer Tunick ? Acesta a mai efectuat anterior astfel de fotografii in mai multe orase din lume, incluzind Dusseldorf si Caracas.Recordul stabilit anterior a fost consemnat la Barcelona unde au pozat nud doar 7000 de persoane.
Pe fiecare pagina a site-ului vei găsi o noua curiozitate incredibila. Educa-te cu Util21.ro!