Realizata de doctorul David Jenkins, profesor specialist in nutritie la Universitatea din Toronto, dieta de slabit a indicelui glicemic are in vedere viteza cu care alimentele sunt consumate de organism pentru a se forma glucoza, sursa de energie a corpului uman.
Acest regim nu antreneaza carente vitaminice si nici frustrari. Este un regim echilibrat care permite aportul de proteine, lipide si glucide, insa doar pentru cei cu indice glicemic scazut.
Ce este indexul (indicele) glicemic?
Indicele glicemic (IG) reprezinta un sistem care clasifica alimentele bogate in hidrati de carbon (glucide) in functie de abilitatea acestora de a afecta nivelul glicemiei. Astfel, alimentele si bauturile care contin hidrati de carbon cu absorbtie sangvina rapida dupa ingestie au un IG crescut. Cea mai rapida este glucoza pura, de aceea indexul ei glicemic este considerat 100.In concluzie Acest regim nu antreneaza carente vitaminice si nici frustrari. Este un regim echilibrat care permite aportul de proteine, lipide si glucide, insa doar pentru cei cu indice glicemic scazut.
In concluzie, exista glucide care devin cei mai buni prieteni sau cei mai inversunati dusmani ai siluetei. Pentru a le digera, organismul face apel la un sistem complex, in care elementul principal este insulina, un hormon produs de pancreas. Dupa ingerarea unui aliment care contine glucide, nivelul glicemiei creste, ceea ce stimuleaza pancreasul sa declanseze eliberarea de insulina. Acest hormon va prelua zaharul excedentar din organism si il va stoca in ficat si in celulele organismului.
Alegeti glucidele bune pentru silueta
Aceasta dieta consta de fapt in a sti sa alegem acele glucide cu indice glicemic scazut. Cu cat IG este mai ridicat, cu atat raspunsul organismului este mai brutal si cu cat IG este mai scazut, cu atat raspunsul este mai bland, progresiv. Pentru a slabi trebuie sa alegem alimentele cu indice glicemic sub 50.
O atentie deosebita trebuie acordata si asocierii acestor glucide cu proteinele si lipidele, cum ar fi: mezelurile, carnea grasa, branzeturile grase, deoarece acestea pot modifica IG-ul unor alimente. Grasimile sunt permise cu o singura conditie: niciodata sa nu le asociati cu glucide cu IG ridicat, care sunt direct stocate de catre organism.
Cele trei mese recomandate pe zi trebuie sa fie compuse din proteine, lipide si glucide cu IG foarte scazut (fructe, legume, proteine si grasimi slabe in cantitate redusa). Vi se pare complicat? Iata un exemplu: salata de fasole verde, omleta cu branza, salata verde si capsuni. Este o masa echilibrata, simpla si savuroasa.
Doua etape simple in dieta de slabit
Aceasta dieta cuprinde doua faze, si anume: faza in care este vorba, in primul rand, de „calmarea” pancreasului si blocarea cercului insulinodependentei. Cand totul va reveni la normal puteti trece la cea de-a doua etapa prin care sa va mentineti greutatea dobandita, etapa in care glucidele vor fi alese in functie de IG, dar cu o mai mare libertate.
Prima etapa
Trebuie sa alegeti glucidele cu IG sub 50. Chiar daca veti pierde in greutate in primele 2-3 saptamani, pancreasului ii va lua mai mult timp sa isi regaseasca functia normala. Se impune
deci, ca aceasta prima faza sa dureze 3 luni. Sunt interzise: glucidele cu IG ridicat, deoarece sunt responsabile de secretia de insulina, care sta la originea castigului in greutate.
Astfel trebuie eliminate din alimentatie zaharul, bomboanele, dulceata, ciocolata si toate dulciurile. De asemenea, sunt interzise si bauturile care contin cofeina, deoarece stimuleaza secretia de insulina: cafeaua, ceaiul negru, cola. Este permis cate un pahar de 250 ml de bere sau vin la pranz sau cina (niciodata dimineata).
A doua etapa – stabilizarea greutatii
Pentru a evita reacumularea kilogramelor de care ati scapat, trebuie sa continuati sa alegeti glucidele cu IG scazut (sub 50), insa puteti sa alegeti si glucide cu IG peste 50 doar in anumite conditii – atunci cand le consumati impreuna cu legumele. De exemplu: cartofii fierti (IG = 61) pot fi consumati alaturi de fasole verde sau rosii.
Daca aveti intentia sa consumati, de exemplu, o prajitura cu mere, incepeti masa prin a manca cruditati, apoi proteine (carne slaba), pentru ca reduc raspunsul glicemic. Aveti dreptul la mici „derapaje” de doua ori pe saptamana: glucide cu IG cuprins intre 55-65. De doua ori pe luna sunt permise alimente cu IG peste 70. Nu asociati insa niciodata glucide cu IG ridicat cu grasimi, mai ales saturate.
Puteti insa adauga ulei de masline sau parmezan peste pastele fainoase, exista glucide care devin cei mai buni prieteni sau cei mai inversunati dusmani ai siluetei. Pentru a le digera,organismul face apel la un sistem complex, in care elementul principal este insulina, un hormon produs de pancreas. Dupa ingerarea unui aliment care contine glucide, nivelul glicemiei creste, ceea ce stimuleaza pancreasul sa declanseze eliberarea de insulina. Acest hormon va prelua zaharul excedentar din organism si il va stoca in ficat si in celulele organismului.
Stiai că...
Rusul Grigori Perelman - numit Grisha - care a rezolvat una dintre cele mai dificile enigme matematice (Conjectura lui Poincare) a refuzat medalia Fields care este o distinctie deosebita pentru matematicieni dar si cecul de un milion de dolari care o insoteste ? El a declarat ca nu doreste celebritatea si uraste banii, preferand sa traiasca aproape anonim.
Pe fiecare pagina a site-ului vei găsi o noua curiozitate incredibila. Educa-te cu Util21.ro!